Kort

Sleutels tot een goede psychische gezondheid

Sleutels tot een goede psychische gezondheid

De manier waarop we denken, de manier waarop we omgaan met problemen, hoe we omgaan met anderen of hoe we omgaan met dagelijkse stress is een weerspiegeling van onze psychische gezondheid. Om deze reden zijn we, als we van een goede geestelijke gezondheid genieten, beter voorbereid op de problemen en genieten we van een betere kwaliteit van leven.

Wat is psychische gezondheid?

De psychologische gezondheid is de resultaat van een evenwicht op alle gebieden van het leven (persoonlijk, emotioneel, sociaal en werk / academisch). Dit moet niet alleen worden begrepen als de afwezigheid van ziekte, maar als een toestand van fysiek en mentaal welzijn. Daarom moet psychologische zorg niet worden opgevat als iets dat wordt gebruikt als u een psychische aandoening heeft, maar als de basis voor het succesvol gebruik van onze mentale, sociale en sentimentele vaardigheden in ons dagelijks leven.

Het onjuist omgaan met emoties is een van de belangrijkste redenen voor psychologisch overleg. Een persoon met een goede geestelijke gezondheid accepteert en ervaart zowel positieve als negatieve emoties. Door het laatste te kanaliseren, kunnen we verbeteren wat is mislukt, ons aanpassen aan verandering of verlies en nieuwe tegenslagen tegemoet treden met een nieuw en realistisch perspectief.

Genieten van een goede geestelijke gezondheid betekent ook gezonde gewoonten hebben, zoals een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichamelijke activiteit. Als u mijn artikel over de psychologische voordelen van lichamelijke activiteit wilt lezen, gaat u naar deze link.

Sleutels tot een goede psychische gezondheid

Je kunt een actieve rol spelen om je mentale gezondheid te verbeteren, die zowel psychologisch als fysiek van invloed op je zal zijn. Hier zijn 10 sleutels tot een goede psychologische gezondheid:

1. Interesse in jezelf

Mensen met een goede psychische gezondheid stellen hun belangen (zelfs een beetje) boven die van anderen. Je kunt alles geven om een ​​geliefde te helpen, maar zonder dat dit je mentaal teniet doet. Voel je geluk waard: als je niet goed bent, kun je nauwelijks een andere persoon helpen.

2. Sociaal belang

Hoewel er meer uitgaande mensen zijn dan anderen, zorgt een persoon met een goede geestelijke gezondheidszorg voor de interactie met zijn sociale groep, wat nodig is om gelukkig en comfortabel te leven door interesses en kennis te delen, steun te ontvangen en te geven of vriendelijke, sentimentele relaties aan te gaan. en arbeid.

3. Zelfvoorziening

Ik verwijs hier naar emotionele zelfvoorziening. Hoe minder afhankelijk van dit aspect, hoe veiliger je zelfrespect zal zijn. Het betekent niet dat je stopt met het ontmoeten van nieuwe mensen, of minder van anderen houdt, maar het hoeft niet afhankelijk te zijn van een persoon om gelukkig te zijn of prettige activiteiten uit te voeren.

4. Frustratietolerantie

Als falen geen optie voor je is, als je alles nodig hebt om te gaan zoals je had gepland of gedacht, als iets niet gaat zoals je dacht, zal het frustratie veroorzaken. Frustratie zal je niet helpen je situatie te verbeteren, je in plaats daarvan teleurgesteld of teleurgesteld te voelen, het zal je aanmoedigen om actief andere doelen na te streven of strategieën te gebruiken die niet zijn geslaagd.

5. Geestelijke flexibiliteit

Geestelijk rigide mensen kunnen heel gemakkelijk gefrustreerd raken, omdat ze die dingen interpreteren"ze moeten zo zijn"en als iets niet gaat zoals ze willen of verwachten, is het een ramp voor hen. Geestelijk flexibel zijn betekent openstaan ​​voor verandering, meningen accepteren die anders zijn dan die van ons en tolerant zijn voor wat u niet bevalt.

6. Accepteer dat je de toekomst niet kunt beheersen

Een enorme hoeveelheid angsten en zorgen komt voort uit de manier waarop we de gebeurtenissen onder ogen zien die ons in het leven overkomen. Alle mensen ervaren onaangename situaties (dichtbij overlijden, verlies van baan, uit elkaar gaan van paren, ruzie met vrienden, kortom, problemen). Hoe je met hen omgaat, zal bepalen dat ze je annuleren of dat je je aanpast aan verandering om door te gaan met je leven.

7. Accepteer onvoorwaardelijk

Erken dat je fouten hebt, dat je niet perfect bent en dat je ongelijk kunt hebben, is jezelf onvoorwaardelijk accepteren. Doe dingen om ze te willen doen en niet ter goedkeuring van anderen. Je waarde hangt niet af van je prestaties, maar van je waarden en attitudes.

8. Weet hoe je gratificaties kunt uitstellen

Wat heeft het voor zin iets uit te stellen dat me plezier geeft als ik het al kan krijgen? Sommige doelen die we ons in het leven stellen, vereisen vastberadenheid en inspanning, en de voordelen worden op de lange termijn verkregen. Het gaat er niet om zich neer te leggen om niet van het heden te genieten, maar om morgen rekening te houden.

9. Wees niet te perfectionistisch

Als alles wat u voorstelt het gevoel heeft dat u het perfect moet doen, zult u hoge niveaus van angst ervaren, en wanneer uw verwachtingen van prestatie niet worden vervuld, zult u een gevoel van falen ervaren. Als falen altijd wordt geassocieerd met uw persoonlijke waarde (interne toeschrijving), zult u uzelf devalueren en dit falen aantasten voor uw zelfrespect.

Ambitie en verlangen hebben om dingen goed te doen is niet slecht, zolang het onze persoonlijke waarde niet beïnvloedt. Erken je recht om fouten te maken en niet perfect te zijn om je ervaringen gezonder te ervaren.

10. Neem verantwoordelijkheid voor je emoties

Als je zorgt voor je emotionele en emotionele veranderingen in plaats van de omstandigheden van de omgeving of anderen de schuld te geven, kun je werken aan het veranderen (of accepteren) van wat je ongemak heeft veroorzaakt. Introspectie kan worden getraind en hoe meer je beheerst, hoe beter je kunt reflecteren op je eigen gemoedstoestand.

Ik hoop dat je dit artikel naar je zin hebt gehad. Als u meer informatie wilt, help ik u graag verder.

Referenties

- Marín, N. L. (2006). De rationele emotionele therapie van Albert Ellis. Noordelijke geestelijke gezondheid6(25), 16.

- Restrepo Ochoa, D. A., & Jaramillo Estrada, J. C. (2012). Concepten van geestelijke gezondheid op het gebied van volksgezondheid.

Video: #14: Oe ist - actieplan geestelijke gezondheid (Augustus 2020).