Artikelen

Trichotillomanie, kalme angst door je haar af te trekken

Trichotillomanie, kalme angst door je haar af te trekken

Trichotillomanie is een type van impulsstoornis. Mensen met deze aandoening zijn zich ervan bewust dat ze zichzelf pijn doen door op deze manier te handelen, zich laten meeslepen door impulsen, maar nog steeds niet kunnen stoppen. Ze scheuren meestal hun haar wanneer ze gestrest zijn als een manier om te proberen te kalmeren.

inhoud

  • 1 Wat is trichotillomanie?
  • 2 Wat zijn de symptomen van trichotillomanie?
  • 3 Hoe begin je met trichotillomanie? Waarom gebeurt het? Wat zijn de oorzaken?
  • 4 Geassocieerde aandoeningen en comorbiditeit

Wat is trichotillomanie?

Trichotillomanie is de oncontroleerbare behoefte om aan je haar te moeten trekken, de meest voorkomende is het hoofd, hoewel het ook kan optreden in het geval van wenkbrauwen en wimpers.

En het is niet zo dat het gebeurt omdat de persoon in kwestie niet weet, niet voelt of zich niet bewust is van de schade die kan worden aangericht. Het is. Maar ondanks dit kan het de noodzaak om deze oefening uit te voeren niet beperken.

Het is echter niet iets dat ze continu doen, maar het is een mechanisme om druk en stress te weerstaan, in een poging te kalmeren.

Het is een aandoening die op 13-jarige leeftijd verschijnt en in de psychiatrie wordt vermeld als een impulsbeheersingsstoornis, zoals het geval is bij kleptomanie of pyromania.

Wat betreft de getroffen personen, hebben we geconstateerd dat 1% van de bevolking aan dit probleem lijdt en dat het ook bij vrouwen bij vrouwen voorkomt. Eigenlijk is er volgens de geregistreerde gevallen iets meer bij vrouwen, maar blijkbaar komt dat omdat ze vaker behandeling zoeken, zodat ze vaker in de archieven verschijnen.

Wat zijn de symptomen van trichotillomanie?

De meest voorkomende symptomen van trichotillomanie zijn de volgende:

  • Scheur het haar herhaaldelijk af totdat het haarverlies zichtbaar wordt.
  • Gevoel van spanning op het moment net voordat je je haar trekt.
  • Perceptie van spanning en stress bij het proberen de impuls te bedwingen.
  • Gevoel van bevrijding, plezier en rust bij het trekken van haar.
  • Deze wijziging brengt een significante sociale, beroepsmatige en andere dagelijkse verslechtering met zich mee (bijvoorbeeld een dieptepunt gevoel van eigenwaarde door de gedeeltelijke alopecia die voortkomt uit deze aandoening).

Hoe begin je met trichotillomanie? Waarom gebeurt het? Wat zijn de oorzaken?

Normaal verschijnt trichotillomanie voor het eerst op 13-jarige leeftijd. Het kan eerder gebeuren, maar het is niet gebruikelijk. De meest voorkomende is dat het in de vroege adolescentie verschijnt.

De trigger is meestal een stressvolle gebeurtenis, zoals misbruik, een familieconflict, de dood van iemand in de buurt, een verandering op school of in de omgeving, enz. Kortom, een situatie die de jonge man niet kan begrijpen en die hem benadrukt.

Er zijn experts die beweren dat er mogelijk ook een hormonale invloed is. Dat wil zeggen, het lijkt niet te wijten aan puberteit of stressvolle gebeurtenissen, maar vanwege de samenvloeiing van beide.

Maar echt waar Er is geen bekende oorzaak voor deze aandoening. Sommige onderzoekers geloven dat er een neurochemische onbalans op hersenniveau kan zijn (een soort serotonine-tekort), maar dit wordt niet bevestigd.

De meest algemene mening is dat het een combinatie is van hormonale factoren die verband houden met een bepaalde genetische aanleg en dat de trigger een traumatische omstandigheid is.

Dat wil zeggen, een persoon kan die genetische aanleg en hormonale factoren hebben die de aandoening kunnen veroorzaken, maar Als de traumatische gebeurtenis niet verschijnt, ontwikkel deze dan niet.

Op dezelfde manier kan een persoon traumatische gebeurtenissen ondergaan, maar als hij dergelijke aanleg en hormonale problemen niet heeft, Trichotillomanie verschijnt niet.

Zoals we echter zeggen, zijn de oorzaken niet duidelijk.

Geassocieerde aandoeningen en comorbiditeit

Trichotillomanie gaat meestal gepaard met obsessieve compulsieve stoornis, zoals de oncontroleerbare noodzaak om uw handen te tellen of te wassen. Veel deskundigen zijn zelfs van mening dat trichotillomanie een type OCS is, gezien de mate van overeenkomst tussen de twee aandoeningen.

Het is ook gebruikelijk dat een soort depressieve stoornis verschijnt, dus veel experts hebben erop gewezen dat er een verband kan zijn tussen de neurotransmitters die betrokken zijn bij depressie en trichotillomanie. Beide aandoeningen (en ook OCS) zijn gekoppeld aan een laag niveau van serotonine.

Niet alle deskundigen zijn het echter eens met deze redenering. Velen van hen beschouwen niet dezelfde oorzaak voor beide problemen, maar de oorzaak van depressie en een laag zelfbeeld is precies trichotillomanie en de complicaties voor de dag tot dag die dit oplevert.

Zoals u ziet, de trichotillomanie Het is nauw verwant aan posttraumatische stress en is een vorm van angst en klinische depressie die leidt tot haartrekken en is normaal aanwezig bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis. We hopen dat u deze informatie nuttig vond en als u vragen heeft, kunt u deze aan ons overlaten in de reacties!

Abonneer je hier op ons YouTube-kanaal