Artikelen

Haloperidol, een veelgebruikt antipsychoticum

Haloperidol, een veelgebruikt antipsychoticum

Haloperidol is een type antipsychoticum dat veel wordt gebruikt in de geneeskunde. Het is een van de eerste medicijnen die werd gebruikt Om geestesziekten te behandelen. We zullen beter weten wat het is, welke toepassingen het heeft en het belang ervan op het gebied van psychische stoornissen.

Wat is haloperidol?

de haloperidol Het is een typisch conventioneel antipsychoticum, dat bekend staat als een neurolepticum. Dit geneesmiddel maakt deel uit van butyrofenonen, een chemische groep stoffen die gewend is omgaan met psychopathisch gedrag.

Het is daarom een ​​belangrijk medicijn bij de behandeling van psychische aandoeningen, naast een van de eerste die voor dit doel werd toegepast. Dr. Janssen ontdekte het in het midden van de 20e eeuw, binnen Janssen Pharmaceutica-laboratoria.

En is dat psychotische stoornissen zoals schizofrenie ziekten zijn waarmee een groot aantal mensen samenleven. Naast het lijden dat het op zichzelf veroorzaakt, zijn ze ook een bron van pijn voor de mensen om hen heen.

Sommigen van hen kunnen een gevaar vormen, dus het is essentieel om een ​​dergelijke behandeling toe te passen om de werking van uw hersenen te controleren. Dat is de reden waarom sinds het begin van de eeuw veel in dit opzicht is bestudeerd, totdat je dit medicijn vindt dat vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste is die er bestaat.

In datzelfde jaar werden in België de eerste klinische proeven gepresenteerd. Vanaf het eerste moment bleek het een zeer geschikt medicijn te zijn om sommige psychische aandoeningen te behandelen.

De werking van haloperidol is als volgt: dit medicijn fungeert als een blokker van dopamine-receptoren We hebben in de hersenen. Wat dopamine doet, is zijn activiteit in de hersenen van mensen met psychotische stoornissen verhogen.

Psychotische stoornissen worden gedefinieerd als psychische aandoeningen die ervoor zorgen dat de hersenen geen onderscheid maken tussen echte en denkbeeldige ideeën. Wanneer dit medicijn wordt toegediend, treedt een blokkering van deze receptoren op.

Het wordt overwogen een van de meest gebruikte neuroleptica, met een gemiddeld dosisverbruik tussen 6 en 9 mg per dag. Op het niveau van hoe het metabolisme het opneemt, is het een geneesmiddel dat in de lever wordt gemetaboliseerd.

Voor welke ziekten is haloperidol geïndiceerd?

Haloperidol is, zoals we eerder zeiden, een medicijn dat wordt voorgeschreven aan patiënten met psychotische stoornissen. Een van deze ziekten is schizofrenie, een zeer moeilijk te behandelen ziekte.

Schizofrenie is een van de ernstigste psychische aandoeningen die er bestaat. Dit beïnvloedt elementaire hersenfuncties, zoals denken en de perceptie van de werkelijkheid.

Dit veroorzaakt emoties bij de getroffen persoon die hij mogelijk niet kan beheersen en ertoe kan leiden dat hij gedrag vertoont dat schade aan hem en zijn omgeving kan veroorzaken. Patiënten met dit type aandoening volledig het gevoel van realiteit verliezen en contact met haar.

Met deze haloperidol is het echter mogelijk om deze chronische psychische stoornis, een van de ernstigste die bestaat, te reguleren en op de een of andere manier het afwijkende gedrag dat het produceert te beheersen. Op deze manier is het mogelijk om de veranderde perceptie van de realiteit bij zieken onder controle te hebben en te vermijden.

Naast de behandeling van schizofrenie wordt haloperidol ook gebruikt in andere acute psychotische toestanden. Het wordt ook aangegeven in psychomotorische agitatie, manische toestand, paniekstoornissen, angst en zelfs om stotteren te helpen beheersen.

Haloperidol wordt ook gebruikt controle motorische tics en ook verbale tics (vandaar dat het wordt gebruikt voor problemen zoals stotteren). Bovendien kan het worden gebruikt bij zowel volwassenen als kinderen met het Tourette-syndroom. Dit is een ziekte die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van motorische of verbale tics.

Ondanks de goede resultaten die dit geneesmiddel heeft opgeleverdEr zijn ook enkele contra-indicaties. Dit is gebruikelijk op het gebied van antipsychotica in het algemeen, omdat ze vaak nadelige bijwerkingen hebben.

Sommige van de contra-indicaties zijn dat, door dopamine-receptoren te blokkeren, motorische stoornissen zoals tremor in rust en een typische stijfheid van Parkinson kunnen optreden. Dit is iets dat moet worden beoordeeld en waaraan een follow-up moet worden gegeven.

Een ander van de nadelige effecten die worden overwogen door de consumptie van dit medicijn is dat veroorzaakt ernstige slaperigheid. Het zijn medicijnen die het normale functioneren van de hersenen beïnvloeden, en daarom komen dit soort bijwerkingen veel voor.

Hoe dan ook, zoals u kunt zien, is haloperidol een veel voorkomend medicijn en bekend op het gebied van de geestelijke geneeskunde. De toepassing ervan staat een persoon met een psychische aandoening toe kan uw kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Video: Schizophrenia Treatment. Treatment of schizopherenia (Juli- 2020).