Opmerkingen

Depressie bij kinderen, tips voor ouders

Depressie bij kinderen, tips voor ouders

Herkennen en diagnosticeren depressie bij kinderen Het kan moeilijk zijn omdat het begin plotseling of geleidelijk, op korte of lange termijn kan zijn. Het kan ook aanwezig zijn op hetzelfde moment als andere aandoeningen, zoals angststoornissen en aandachtstekorten.

Hoewel een kind een of meer depressieve symptomen kan hebben, wordt het over het algemeen als een depressieve stoornis beschouwd wanneer vier of meer symptomen gedurende een lange periode worden waargenomen.

De kenmerken van depressie variëren afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Bij jongere kinderen komen bijvoorbeeld fysiek ongemak, agitatie, angst en angst meestal voor. Adolescenten daarentegen vertonen vaker antisociaal gedrag met oppositie en vertonen een hoge mate van rusteloosheid en prikkelbaarheid.

inhoud

 • 1 Oorzaken van depressie bij kinderen
 • 2 Symptomen van depressie bij kinderen
 • 3 Hoe kunnen we een depressief kind helpen?

Oorzaken van depressie bij kinderen

De mogelijke oorzaken die deze aandoening veroorzaken, zijn zeer divers. Er wordt aangenomen dat er een erfelijke aanleg. Er wordt ook aangenomen dat de hoeveelheid licht die gepaard gaat met de veranderingen van de seizoenen de stemming van sommige kinderen beïnvloedt.

Het kan ook worden gevonden in verband met het verlies van dierbaren, een slechte relatie tussen ouders en kinderen en verlies van eigenwaarde. Een andere factor kan de manier zijn waarop kinderen hun dagelijkse levenservaringen en hun opvattingen over hun omgeving interpreteren. Er zijn tal van factoren die spanning kunnen veroorzaken en het humeur van sommige kinderen kunnen beïnvloeden.

Symptomen van depressie bij kinderen

De symptomen van depressie variëren afhankelijk van de persoonlijkheid van het kind en het ontwikkelingsstadium waarin hij zich bevindt. De symptomen die we gaan vertonen, komen meestal voor bij depressies bij kinderen, maar je moet er rekening mee houden dat ze ook tegemoet komen aan andere soorten problemen, dus ze moeten worden beoordeeld door een professional:

 • Prikkelbare of depressieve stemming
 • Gedrag / discipline problemen
 • Verlies van interesse of plezier
 • Laag zelfbeeld
 • Sociaal isolement
 • Gevoelens niets waard
 • agitatie
 • Gevoelens van wanhoop
 • Moeite met concentreren
 • Verandering in eetlust
 • Frequent huilen
 • Slaapstoornissen (gebrek of teveel)
 • Lichamelijke klachten
 • vermoeidheid
 • Gewichtstoename of -verlies
 • Gedrag gericht op zichzelf pijn doen
 • Groei en gewicht zijn niet geschikt
 • Praat over, of probeer zelfmoord te plegen

Hoe kunnen we een depressief kind helpen?

In de volgende lijst vindt u veelvoorkomende symptomen en suggesties om deze te helpen verbeteren:

 1. Laag zelfbeeld en sterke zelfkritiek: Het is handig om het kind vaak en oprecht te prijzen, het positieve op een alomvattende manier te benadrukken, niet te worden beïnvloed door de kritiek die het kind op zichzelf heeft en zijn negatieve gedachten aangeeft wanneer deze verschijnen.
 2. Verlies van interesse en verdriet: We kunnen elke dag een interessante activiteit voorbereiden, speciale evenementen plannen en allemaal opmerkingen maken over prettige onderwerpen.
 3. Slaapproblemen: Het is belangrijk om een ​​vast schema voor het slapen te houden en deel te nemen aan ontspannende activiteiten zoals lezen of luisteren naar zachte muziek, de dag afsluiten met positieve dingen.
 4. Agitatie en rusteloosheid: laten we de activiteiten die agitatie veroorzaken veranderen, het kind ontspanningstechnieken leren, we kunnen zelfs een massage uitvoeren, stimulerende oefeningen en recreatie.
 5. Overmatige angsten: We moeten situaties verminderen die angst en onzekerheid veroorzaken. Laten we ondersteunen en geruststellen, planning kan de onzekerheid verminderen.
 6. Gebrek aan eetlust: U hoeft hem niet te dwingen om te eten, maar we kunnen uw favoriete maaltijden bereiden om de maaltijd zo aangenaam mogelijk te maken.
 7. Moeite met denken en concentreren: we kunnen het kind aanmoedigen om deel te nemen aan spelletjes, activiteiten, familiebesprekingen, enz. en werken met leraren en schoolpsychologen om hun leren te bevorderen.
 8. schuldigheid: We kunnen het kind helpen onderscheid te maken tussen de gebeurtenissen die hij kan beheersen en gebeurtenissen die buiten zijn bereik liggen: door hem aan te moedigen positief over zichzelf te praten en de verandering van de zelfdialoog te stimuleren.
 9. Familie stabiliteit: We moeten een routine aanhouden en veranderingen in familiezaken verminderen, we kunnen van tevoren over veranderingen praten om zorgen te verminderen.
 10. Wanhoop en hulpeloosheid: Laten we het kind vragen om over zijn gevoelens te schrijven of te praten en zijn prettige gedachten 3 tot 4 keer per dag op te schrijven, om hem te helpen de goede delen van het leven te zien en zich niet te concentreren op de slechte tijden.
 11. Agressief gedrag en woede: Destructief gedrag moet op een vriendelijke maar krachtige manier worden afgewezen. Laten we hun emoties valideren en het kind aanmoedigen om hun gevoelens van woede correct uit te drukken, zonder uitbarstingen van woede. Laten we consequent reageren op ongepast gedrag.
 12. Zelfmoordgedachten: Wees alert op de tekenen van zelfmoord en zoek indien nodig professionele hulp.
 13. Als depressie aanhoudt: Raadpleeg de behandelend arts om een ​​examen aan te vragen of een verwijzing naar de klinisch psycholoog of psychiater aan te vragen.

Video: Regering wil kinderen met een depressie helpen (Augustus 2020).