Opmerkingen

Seks bij ouderen

Seks bij ouderen

inhoud

 • 1 Hoe is de seksualiteit van ouderen
 • 2 Factoren die seksualiteit beïnvloeden
 • 3 Valse overtuigingen en mythen over seksualiteit op oudere leeftijd

Hoe is de seksualiteit van ouderen

Elke persoon is uniek en als zodanig wordt elke ouderdom op een andere manier geleefd. Dus iemand die een gezond leven heeft geleefd, is zeer waarschijnlijk volwassen met een goede gezondheidstoestand en zonder grote ongemakken om op hoge leeftijd een bevredigende seksualiteit te leiden. Seksuele activiteit hangt af van factoren zoals de fysieke conditie van de persoon, ervaringen, ontvangen sociale berichten en persoonlijke kenmerken., op het moment dat de persoon doormaakt ...

Vermoedelijk is er in dit stadium van het leven een grotere seksuele ervaring, meer kennis van het lichaam zelf, meer wijsheid en een beter begrip met het paar, dus seksualiteit in deze tijden zou goed moeten zijn.

Het probleem is dat veel mensen ouderdom niet relateren aan een actief en bevredigend seksleven. In veel gevallen wordt de oorsprong van dit idee beïnvloed door schaamte of pure onwetendheid. We leven in een samenleving waarin de eeuwige jeugd wordt aangemoedigd en daarmee het idee dat seksualiteit slechts een deel is van jonge en gezonde mensen. Op geen enkel moment ontstaat het voordeel van een volledige seksualiteit voor de gezondheid van mensen. Veel ouderen voelen zich ongemakkelijk als ze praten over hun seksuele behoeften. Ze worden onder druk gezet door misvattingen die het voor hen moeilijk maken om hun lichaam te beschouwen als een mogelijke bron van seksueel genot.

Bovendien zijn er bepaalde fysieke en hormonale veranderingen in verband met seksualiteit die zowel mannen als vrouwen beïnvloeden die het aanpassingsproces kunnen belemmeren:

Vrouwen

Er zijn veel vrouwen die na de menopauze ervaren ze een hernieuwing van hun seksuele interesse, omdat de angst voor zwangerschap verdwijnt. Maar het gemeenschappelijke is dat er een gebrek is aan interesse in seks. Deze afname van seksuele interesse houdt verband met de afname van oestrogeen en het progesteron van de menopauze.

Orgastische capaciteit blijft maar zwakker en met minder weeën kost het ook meer om smering te krijgen. Dit kan eenvoudig worden opgelost door voorrang te geven aan massages, strelingen en orale seks. Het gebruik van smeermiddelen zal de gemeenschap vergemakkelijken.

Mensen

Van de 55 jaar daalt de productie van testosteron bij mannenDit veroorzaakt meer stimulatietijd om een ​​erectie te krijgen, dit wezen en het orgasme minder intens. Het zal ook meer tijd kosten om te herstellen tussen erecties. Bovendien kan drugsgebruik de incidentie van seksuele disfuncties verhogen.

Factoren die seksualiteit beïnvloeden

Het is bekend dat seksualiteit op oudere leeftijd wordt beïnvloed door verschillende sociale en psychologische factoren die het moeilijk kunnen maken om een ​​actief en bevredigend seksleven te hebben:

 • Verlies van het paar. Dit is meestal een van de belangrijkste oorzaken van seksuele onthouding, vooral bij vrouwen, omdat het aantal weduwen groter is dan dat van weduwnaars en het nog steeds als iets vreemds wordt gezien dat een oudere persoon (vooral een vrouw) een nieuwe partner probeert te vinden .
 • Bijzondere waardevermindering van de huwelijksrelatie. Van het eentonige en communicatieprobleem binnen het paar. Zodra de kinderen vertrekken, kunnen er oude conflicten ontstaan ​​die tijdens de jaren van opvoeding op de achtergrond waren geweest.
 • pensioen. Het is een verandering van leven die de persoon moet voorbereiden om te assimileren, als hij geen crisis kan veronderstellen die vele aspecten zal beïnvloeden, inclusief de seksuele.
 • gezondheid. Lichamelijke achteruitgang en kwalen kunnen de seksuele gezondheid aanzienlijk verstoren.
 • Gebrek aan privacy. Veel ouderen wonen in woningen waar de privacy van ouderen niet altijd wordt gerespecteerd.

Deze ontkenning van seksualiteit is zelfs meer uitgesproken bij homoseksuele mensen, waaraan een nog meer uitgesproken sociale afwijzing is toegevoegd.

Valse overtuigingen en mythen over seksualiteit op oudere leeftijd

Aan al het voorgaande moeten we valse overtuigingen over ouderen toevoegen

We hebben al opgemerkt dat naarmate we ouder worden onze seksuele activiteit afneemt, maar dit mag niet synoniem zijn met een inactief seksleven. Angst en onwetendheid kunnen leiden tot ideeën zo absurd als om te denken dat ouderen geen zin in seks moeten hebben omdat het immoreel is als ze hun seksualiteit uiten, zonder er rekening mee te houden dat dit idee een behoorlijk cultureel concept is dat niets te maken heeft met de behoeften van de persoon.

Enkele mythen en valse overtuigingen met betrekking tot deze fase:

 • Ouderen hebben geen seksualiteit omdat seks van jonge mensen is.
 • Oudere mensen zijn niet geïnteresseerd in seks.
 • Ze hebben te veel kwalen om in seks geïnteresseerd te zijn.
 • Rijpe mannen hebben geen erecties meer.
 • De ouderen die interesse hebben in seks zijn de 'oude groenen'.
 • Ouderen worden niet verliefd.
 • Het beoefenen van seks bij ouderen kan de gezondheid schaden.
 • Vrouwen in de overgang zijn frigide.

Kortom, seksualiteit mag in geen enkel stadium van het leven taboe zijn en het is de persoon die moet kiezen hoe ze van hun seksualiteit willen genieten, ongeacht hun leeftijd en fysieke conditie.

Bibliografie

López Felix & Olazábal Juan C.Seksualiteit op oudere leeftijd. Ed. Pyramid, 2005

Video: Ouderen en seks (Augustus 2020).