Artikelen

Ben je emotioneel afhankelijk?

Ben je emotioneel afhankelijk?

Wanneer constant we voelen dat we voldoen aan de wensen en behoeften van andere mensen, zonder onze verlangens te hebben bereikt of onze behoeften te hebben bevredigd, worden we geconfronteerd met een zeer duidelijk symptoom van afhankelijkheid. Op het werk doen we bijvoorbeeld ons best en vinden we dat anderen weinig waarderen wat we doen, ook al geven we ze alle aandacht die ze nodig hebben om aan hun eisen te voldoen. We zijn opnieuw emotioneel afhankelijk van onze bazen. Wanneer we een relatie hebben en proberen 100% aan haar behoeften te voldoen, ongeacht de onze, tonen we opnieuw afhankelijkheid. Maar als wij degenen zijn die ze nodig hebben, maakt het ze niet uit hoe we zijn of hoe we ons voelen.

De emotionele afhankelijkheid is "een patroon van onvervulde emotionele behoeften sinds de kindertijd, nu als volwassenen proberen we te bevredigen, door de zoektocht naar zeer nauwe interpersoonlijke relaties. "

inhoud

  • 1 Hoe afhankelijkheid herkennen?
  • 2 Waarom zijn we afhankelijk?
  • 3 Hoe reageert een emotioneel afhankelijke persoon?

Hoe afhankelijkheid herkennen?

We zijn emotionele afhankelijken als we merken dat anderen gelukkig zijn met ons, dan zijn we gelukkig, als anderen: familie, vrienden, buren, collega's, enz. Ons niet goedkeuren, dan voelen we dat we het niet waard zijn en voelen we ons overweldigd en depressief.

We zijn emotioneel afhankelijk als we een sterke angst voelen, omdat wat we zeggen of doen iemand kan beledigen en we conflicten beter vermijden om niet afgewezen of gemarginaliseerd te worden.

We zijn emotioneel afhankelijk als we ja zeggen, terwijl we echt nee wilden zeggen en we nooit graag tegenspreken in groepsdiscussies uit angst om lastig te vallen of lastig te vallen, zodat we ons aanpassen aan de benaderingen van de meerderheid, dus laten we niet zo denken.

Kortom, we zijn emotioneel afhankelijk wanneer we ons welzijn in handen van andere mensen in onze omgeving maken, omdat we niet in staat zijn om onszelf te bevestigen in onze eigen persoonlijkheid en dus in staat zijn om het goede van ons eigen beeld waar te nemen, en hoe bekwaam we kunnen zijn door een stem te hebben eigen.

Waarom zijn we afhankelijk?

Een van de meest directe interpretaties van de verhalen van dit soort mensen, geeft een primaire affectieve deficiëntie, een gebrek aan waardering en waardering door ouders of belangrijke volwassenen. Emotioneel leert de persoon permanent te blijven wachten op de genegeerde genegenheid en daarvoor moet hij zich behaaglijk gedragen, om een ​​voorbeeld van genegenheid te ontvangen. Deze chronische hongerigen zijn zich vaak niet bewust van hun status als achterstand, omdat ze alles op een natuurlijke manier aannemen. De intense wens om gewaardeerd, geliefd of geweigerd of afgewezen te worden, wordt in de vroege kinderjaren gearticuleerd wanneer ouders hun jonge kinderen belangrijk laten voelen en objecten van al hun genegenheid. Anders zal het kind moeten opgroeien met een ontbering die zich uit in zijn emotionele gedrag.

Hoe gedraagt ​​een emotionele afhankelijkheid zich?

  • Een emotionele afhankelijkheidhij wacht op liefde en als hij die krijgt, denkt hij niet dat hij deze genegenheid verdient en verwerpt hij deze zelfs. Hij is niet in staat volwassen en verantwoordelijke genegenheid te bieden. Zoekt gehechtheid aan iemand die idealiseert en als model aanneemt. Begrijp liefde als 'dienstbaarheid', betrokkenheid, onderwerping, bewondering voor de andere persoon en niet als een wederzijdse uitwisseling van genegenheid.
  • Je relatie met een andere persoon is gebaseerd op de behoefte Overmatige goedkeuring, wanneer hij met een laag zelfbeeld leeft, probeert ervoor te zorgen dat de anderen in de buurt slagen, omdat hij zichzelf niet in staat acht.
  • Hij streeft ernaar er goed uit te zien. Hij drukt zijn eisen voor aandacht en genegenheid anders uit: geschenken of gunsten geven waar niet om wordt gevraagd, zorgen maken en zich bewust zijn van anderen.
  • Emotioneel geleverd aan de eerste persoon die interesse toont, zonder te evalueren of het handig is of niet. Live in afwachting van mensen die zinvol zijn. Het is in staat emotioneel misbruik en vernedering te verduren. Hun eigen smaak en interesses zijn naar de achtergrond verbannen.

Een emotionele afhankelijkheid vereist langdurige therapie, waar hij zijn emotionele tekortkomingen kan verwerken en een zelfvertrouwen kan opbouwen dat nooit sterk genoeg was om hem in staat te stellen respect voor zichzelf te bereiken en dat anderen zich zouden moeten uitleven.

Vergeet niet te abonneren op ons YouTube-kanaal voor psychologie en onderwijs

Video: Ben Ik Emotioneel Afhankelijk? - Ontdek Het Hier (Augustus 2020).