In detail

Autofobie of angst om bij jezelf te zijn

Autofobie of angst om bij jezelf te zijn

In een samenleving waar er steeds meer externe prikkels zijn en waar de doelstellingen zijn om succes te bereiken, is het gemakkelijk om in autofobie te vervallen. Met dezelfde naam komen niet veel definities te binnen, het is echter iets dat zich te snel verspreidt. Autofobie gaat over angst of fobie om bij jezelf te zijn. Hoewel het vreemd lijkt, komt deze angst om bij onszelf te zijn steeds vaker voor.

In het hele artikel zullen we de wortels van dit probleem onderzoeken. Concepten als mindfulness en acceptatie komen aan bod, evenals de ontwikkeling van een goede emotionele opleiding. Het is ongetwijfeld een interessant onderwerp dat tegelijkertijd verontrustend is. Hoe hebben we bang kunnen zijn om bij onszelf te zijn? Op welk punt in de sociale structuur is de heersende ¡Adelante!

Autofobie: zijn we bang?

Zoals beschreven in de inleiding is autotobia, ook bekend als monofobie, de angst om bij onszelf te zijn. Opgemerkt moet worden dat het niet moet worden verward met de angst voor eenzaamheid. Autofobie kan worden ervaren, zelfs omringd door mensen. De simpele handeling om onszelf te confronteren kan verlamd raken. Het is ongetwijfeld een fobie, zeer opvallend en destructief voor degenen die er last van hebben.

Maar wat is er verborgen achter deze fobie? Er zijn verschillende verklaringen om deze angst aan te pakken, maar de meest voor de hand liggende is de gebrek aan emotionele opvoeding. Sinds onze geboorte begint onze sociale conditionering. De maatschappij en moderne eisen voor succes kunnen ertoe leiden dat we volledig losgekoppeld worden van onszelf.. Wat betekent dit Dat, hoewel we het niet geloven, we elkaar niet kennen.

Emotioneel onderwijs

Emotioneel onderwijs is essentieel om onszelf te kennen en te onderzoeken. Leren omgaan met onze emoties en gedachten is de sleutel tot het bereiken van adequate verzorgingsstaten. Als we alleen bezig zijn met het uiterlijke, vergeten we iets belangrijks: wij. Het is waar dat we in deze outsourcing 'wij' zijn in de vorm van werk om rekeningen te betalen, in de vorm van studies, in de vorm van aankopen, vrije tijd ... Maar het is geen interne 'wij', waarin we onze geest verdiepen.

Hoe lang duurt het om onze mobiele telefoon uit onze zak te halen als we niets te doen hebben? Mogelijk een paar seconden. Niet wetende hoe we met onze gedachten of emoties moeten omgaan, beginnen we elke keer dat we alleen zijn of ons alleen voelen binnengevallen te worden door ongemakkelijke sensaties. Precies! Het zijn onze ongecontroleerde gedachten en emoties. We worden bang van onszelf! Het gemakkelijkste is om de telefoon uit te nemen, op de televisie te zetten of om het even welke activiteit te doen om ons te vermaken in plaats van met onszelf om te gaan. Op deze manier is het niet vreemd dat de verslaving aan mobiele apparaten groeit. Maar wat kunnen we doen?

Mindfulness en acceptatie voor autofobie

Achter de autofobie gaat deze angst schuil om onze eigen gedachten en emoties onder ogen te zien. We zijn niet in staat om een ​​tijdje met onszelf door te gaan omdat we niet weten hoe we moeten omgaan met alles wat er in onze geest gebeurt. We voelen ons verdronken. Wanneer elke gedachte een pijl wordt en elke emotie iets pijnlijks wordt, hebben we de neiging om weg te lopen en ons gedrag te externaliseren.

Niet wetende hoe we onszelf moeten behandelen, stap voor stap, verzamelen we negatieve situaties die we niet hebben kunnen oplossen. Op deze manier, wanneer we alleen zijn of wanneer we met meer mensen zijn, maar we ons alleen voelen, voelen we dat onze geest een vulkaan is. Dat is de reden waarom, zo belangrijk, actie ondernemen. Wat is de manier om autofobie te overwinnen? Mindfulness en acceptatie zijn twee technieken die ons zullen helpen deze angst te verwerken. Waar gaat het over?

Mindfulness

Mindfulness, mindfulness, bestaat uit aandacht besteden aan het huidige moment. Wanneer we onze aandacht richten op het heden, bijvoorbeeld op ademhalen, houdt onze geest op met die gedachten en emoties die ons vervelen met verdriet of woede. Het is belangrijk om ze niet te beoordelen. Door mindfulness zullen we leren ons niet te identificeren met onze gedachten of onze emoties, omdat we noch de een noch de ander zijn.

"Meditatie is zich bewust zijn van wat er nu gebeurt: in je lichaam, in je gevoelens, in je geest en in de wereld."

-Dich Nhat Hanh-

Het is waar dat als we denken aan drinken en drinken, we kunnen zeggen dat we via een gedachte actie hebben ondernomen. Gedachten zijn echter variabel en veranderen. Vandaag kunnen we denken dat we niet zullen weten hoe we onze problemen het hoofd moeten bieden en over een paar weken zullen we in staat zijn "de wereld op te eten". Op deze manier we realiseren ons dat gedachten beheersbaar en aangeleerd zijn. Daarom is het zo belangrijk om hen te leren observeren, onszelf niet te beoordelen en ons niet met hen te identificeren.

Zoals de meditatie-expert Jack Kornfield zegt: "Mindfulness nodigt ons uit om terug te keren naar het nu, naar het huidige moment, in plaats van onszelf te obsederen door na te denken over een verleden dat niet meer bestaat of fantaseren over een toekomst die nog niet is aangekomen". De auteur zegt dat ook "Met de kracht van mindfulness kunnen we volledig aanwezig zijn in het aangezicht van de ondraaglijke schoonheid en onvermijdelijke tragedie die ons menselijk leven met zich meebrengt. We kunnen het leven dat ons is gegeven met waardigheid omarmen en ervoor zorgen".

Aanvaarding

Acceptatie is een proces. psychologisch waardoor we ons eigen maken wat er is gebeurd en accepteren dat de feiten niet langer kunnen worden veranderd. Acceptatie is echter een zeer actief proces, het betekent niet dat we het eens zijn met wat er heeft plaatsgevonden, het betekent dat wat er gebeurde, gebeurde en raakt vooruitkijkt. Het is tijd om maatregelen te nemen om te voorkomen dat zich opnieuw een pijnlijke situatie voordoet.

Door dit proces zullen de meest voorkomende gedachten ook stoppen ons binnen te vallen. Wat kunnen we leren van negatieve ervaringen? Door deze kwestie kunnen we obsessieve negatieve gedachten omzetten in leren.. Acceptatie betekent dus ook een actief leren van wat ons is overkomen en dat we niet hebben kunnen oplossen.

"Aandacht is een manier om vrienden te worden met onszelf en onze ervaring."

-Jon Kabat-Zinn-

Zoals Jon Kabat-Zinn, arts en wereldreferentie in de praktijk van mindfulness, bevestigt: "om een ​​hoger niveau van gezondheid en welzijn te bereiken, moeten we niet vertrekken vanuit de plaats waar we naartoe willen gaan, maar vanuit de plaats waar we nu zijn ". In deze verklaring stellen we vast dat het door mindfulness gemakkelijker is om acceptatie te oefenen.

Kabat-Zinn gaat door en becommentarieert dat "De stap die leidt tot een betere gezondheid is alleen mogelijk vanaf de plek waar we zijn. 'Nu' is de springplank van alle toekomstige mogelijkheden. Dat is de reden waarom we zoveel nadruk leggen op de noodzaak om onze symptomen en gevoelens in dit verband zorgvuldig te overwegen en te accepteren zoals ze zijn".

Bibliografie

Kabat-Zinn, J. (2016) Leef volledig de crises. Hoe de wijsheid van lichaam en geest te gebruiken om met stress, pijn en ziekte om te gaan. Barcelona: Kairós Publishing House.

Kornfield, J. (2018) Het beste moment is nu. Madrid: Uranus-edities.

Video: Hypnose: Verlos Jezelf Van Een Fobie (Juli- 2020).