Informatie

Desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR)

Desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR)

Desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR) is een therapeutische techniek waarvan het hoofddoel is emotioneel lijden verminderen geassocieerd met traumatische herinneringen, Het wordt bereikt door bilaterale stimulatie, door de zintuigen dat ze worden "gehercodeerd" of cognitief opnieuw worden toegewezen: beelden, percepties, sensaties en "pijnherinneringen" of conflicterende beelden opgenomen in de hersenen, waardoor de impact van de "mnemic footprint" op de individueel en in zijn leven.

Met desensibilisatie en opwerking door oogbeweging (EDMR) is het ook mogelijk om gedachten over het verleden, de toekomst en zelfs huidige herkauwingen die angst en ongemak genereren opnieuw te verwerken. Wanneer een persoon de dagelijkse onzekerheid van het leven uitwerkt als een opeenvolging van bedreigende gebeurtenissen en dit hem veel emotioneel lijden en stress bezorgt, kan hij profiteren van deze therapeutische modaliteit, omdat het daarmee zelfs mogelijk is hercoderen van de "signalen" of fysiologische toegangssignalen, die aan het ongemak voorafgaan, dus het valt onder de classificatie van neurowetenschappelijke en opwerkingstherapieën, zoals de Brain Integration Technique (ICT) en andere die steeds populairder worden voor hun resultaten.

EDMR, een andere vorm van blootstellingstherapie?

Het gebruik van het fantasierijke middel maakt desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR) een eigenaardige techniek van Langdurige blootstellingstherapie met cognitieve herstructurering, Bisson et al. (2013), concludeerden dat zowel cognitieve gedragstherapie (CBT) als EDMR vergelijkbare resultaten hadden, die werkzaamheid tonen voor emotioneel en stressmanagement.

inhoud

 • 1 Wereldwijde erkenning van de EDMR
 • 2 EDMR tegen angst en depressie
 • 3 Word een stille waarnemer met EDMR
 • 4 EDMR-therapie
 • 5 fasen van de EDMR

Wereldwijde erkenning van de EDMR

Desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR) neemt elke dag meer op, vanwege de effectiviteit en snelheid in de symptoomreductie gerelateerd aan fobieën, angsten zoals arachnofobie, aerofobie of vliegangst, irrationele angst voor honden of cynofobie en angststoornissen, vooral bij slachtoffers van posttraumatische stress (PTSS). Op zijn beurt wordt de techniek gebruikt om de interne middelen van de persoon te versterken en de gewenste en / of vereiste cognitieve en gedragsveranderingen te bevorderen, volgens het model van Rogers: “actief luisteren”. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bemoedigende prognoses worden verkregen door deze techniek op te nemen in integrale therapieën.

Het is vermeldenswaard dat het wordt erkend door verschillende internationale organisaties zoals de American Psychiatric Association (APA), die deze neurowetenschappelijke therapie een matig niveau van vertrouwen heeft gegeven (2014); Op zijn beurt heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, 2013) het opgenomen in de gids voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

Na meerdere onderzoeken concludeerde het National Institute of Health and Medical Research (INSERM, 2014) dat de EDMR het helpt bij het verminderen van de manifestatie van de symptomen van de depressie en angststoornissen, vooral de (PTSS), patiënten behandeld met EDMR vertoonden een klinische verbetering, een significante afname van dissociatieve symptomen, evenals de constructie van een gezond zelfconcept.

Bodner en Gunter (2008), bevestigden dat naarmate het therapeutische proces van de hand vordert met desensibilisatie en opwerking door oculaire beweging (EMDR), de traumatische geheugeninhoud is verzwaktdat wil zeggen: verliest kracht, wat zich manifesteert met een meer aanpasbare en functionele emotionaliteit aan de context van het onderwerp en vanwege een afname van fysiologische symptomen die eerder plaatsvonden, zoals: hyperhidrose of overmatig zweten, "paniekaanvallen" of angstcrisis, onder anderen. In plaats daarvan, het onderwerp kan genieten van een grotere emotionele stilte.

Vanwege zijn nobele voordelen is EDMR notoir gebruikt voor de interventie van slachtoffers met posttraumatische stress. In de catastrofe die in 2012 in Argentinië plaatsvond, werd EDMR gebruikt om slachtoffers van de lawine in de provincie Salta te behandelen, wat opnieuw zijn doeltreffendheid aantoonde: “ongeacht de sociaal-culturele context”, Zoals beschreven in de publicatie van de resultaten in het Ibero-American Journal of Psychotraumatology and Dissociation (2014). Het opnieuw verwerken van informatie in verband met traumatische herinneringen met EDMR heeft bijgedragen aan de reductie van subjectieve verstoringseenheden (LDS) in alle Studie deelnemers

EDMR bestrijdt angst en depressie

Als we toevoegen aan de voordelen van de EDMR, kunnen we zeggen dat het een therapeutisch hulpmiddel is dat de moeite waard is om verder te verkennen, omdat het een goede optie om angst- en depressieproblemen te behandelen, die epidemische niveaus in de wereldbevolking veroorzaken ...

Sociale problemen zoals honger, oorlog, mensenrechtenschendingen, gewapende aanvallen, andere soorten geweld en catastrofes die de mens heeft laten sudderen met misbruik van natuurlijke hulpbronnen, zullen angstproblemen verergeren, humeur en agressiviteit onder de wereldbevolking in een spectrum van 20 jaar, dus het is handig als gezondheidswerkers om voorbereid te zijn en Ken verschillende interventietechnieken die klinisch significante werkzaamheid aantonen bij het verminderen van symptomen van angst en depressieve stoornissen.

Word een stille waarnemer met EDMR

Bij desensibilisatie en opwerking door oculaire beweging (EMDR) is de aandachtstoestand essentieel, tijdens bepaalde momenten van therapie en in verschillende fasen aandacht: 'Beide in de conflicterend geheugen zoals in de bilaterale ritmische stimulatie ”Dit is een regelmatige oefening waardoor enkele fysiologische omstandigheden worden opgewekt die de daaropvolgende herverwerking van de informatie zullen vergemakkelijken.

Er is een kleine stap tussen het woord Zijn en de ervaring van Zijn Probeer het niet te begrijpen. Je kunt het alleen weten door de geest in stilte te laten, wanneer je aanwezig bent, wanneer je aandacht volledig en intens is in het nu ... Op het moment dat je de denker gaat observeren, wordt een hoger bewustzijnsniveau geactiveerd. ' Ekhart Tolle

Het is handig, trein of oefenen "onszelf zien" alsof we een stille waarnemer van onze eigen gedachten, gevoelens, emoties en fysiologische reacties ”, ongeacht of we een psychopathologie hebben of niet, het is gunstig voor de geest en cognitieve processen.

Neem emotionele afstand van pijnlijke herinneringen met EDMR

Bij bepaalde mensen is de angst en het emotionele ongemak zo groot dat ze moeilijkheden ervaren in hun interpersoonlijke relaties, evenals in verschillende gebieden waarin ze zich ontwikkelen, wanneer de EDMR neurologisch ingrijpt, de patiënt weggaat of "emotionele afstand neemt" van de gebeurtenis pijnlijk, zodat je de herinnering met grotere stilte kunt "overdenken" en "focussen" op de geest, om opgeslagen informatie hercoderen In "disfunctionele geheugennetwerken" die zoveel lijden veroorzaken voor het individu, vermindert de EDMR geleidelijk het ongemak en de onaangename fysiologische reacties die tijdens de emotie worden ervaren.

Naarmate het proces vordert, vermindert de angst geassocieerd met de evocatie van traumatisch geheugen, wat gedachten en emoties kalmeert en plaats maakt voor cognitieve hertoewijzing, die een gevoel van acceptatie zal geven in het licht van de moeilijkheid die is ervaren, zoals de dood van een geliefde, ontvoering of andere traumatische ervaring. Wanneer een geliefde of zelf veel emotioneel lijden ervaart, is het de moeite waard om de therapeutische middelen uit te putten om verlichting te zoeken en als je welzijn, desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR) hebt bewezen een veelbelovende therapeutische methode voor behandeling te zijn van verschillende aandoeningen, in het bijzonder, heeft zijn effectiviteit bewezen bij de behandeling van:

 • Angst problemen
 • Angsten en fobieën
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • depressie
 • rouwen
 • Emotioneel lijden
 • Chronische pijn
 • Afhankelijkheden van stoffen en gedrag

EDMR-therapie

De sessies met EDMR duren ongeveer 60 tot 90 minuten, ze helpen de centra te "ontgrendelen" waar de informatie van de hersenen wordt verwerkt. Door de protocollen heen wordt een verband gelegd tussen het 'pijngeheugen' of het conflicterende geheugen met een adaptieve of ontspannende reactie, dankzij de re-integratie van deze herinneringen op een functionele manierDaarom wordt het "opwerking" genoemd omdat het een stap is die het onderscheidt en van fundamenteel belang is in de praktijk.

Sommige psychologen gebruiken het samen met biofeedback om de resultaten van desensibilisatie en opwerking door oogbewegingen (EMDR) te versterken, de clinicus faciliteert de beoordelingen die in de verschillende fasen en de patiënt worden gemaakt bevordert hun emotionele en fysiologische cognitieve gedragstraining.

Functionele re-integratie van herinneringen

Door vooruitgang te boeken in het therapeutische proces met desensibilisatie en opwerking door oogbeweging (EMDR), helpt bilaterale stimulatie de opgeslagen informatie die ervoor zorgt dat het conflict op een functionele manier opnieuw wordt geïntegreerd. druppel van "arousal"Geeft de voorkeur aan opnieuw coderen en integratie met "problematisch" geheugen, waardoor het haalbaarder is om een ​​ontspanningsreactie uit te voeren in plaats van een "spanning". Dit vertegenwoordigt een effectieve coping-strategie die nuttig kan zijn in het dagelijks leven van het onderwerp, evenals Het vergemakkelijkt emotioneel management.

Fasen van de EDMR

Francine Shapiro, maker van de techniek (1980), heeft acht fasen ingesteld om de EDMR te ontwikkelen waarin ze via gepersonaliseerde protocollen opnieuw worden verwerkt conflicterende geheugensteuntjesMet behulp van stimulatie of bilaterale sensorische informatie kan de follow-up en aanpassing van de stappen de arts helpen de evolutie van de patiënt in de behandeling te voorspellen en zijn de volgende:

EDMR-FASEN

Desensibilisatie en opwerking door oogbeweging

fasebeschrijving
1eersteDe geschiedenis is uitgevoerd, traumatische geheugenidentificatie, evenals de associatie met het syndromale beeld gemanifesteerd door de patiënt. In dit stadium worden richtlijnen voor het therapeutische proces vastgesteld.
2voorbereidingEr wordt een inductie gemaakt zodat de patiënt de stappen kent en vertrouwd raakt met de te volgen processen binnen de sessies:

a. De therapeut onderwijst zowel de patiënt als psychofysische technieken voor het omgaan met angst- en ongemakstoestanden emotioneel als: ademhalings- en ontspanningsoefeningen, dit om het onderwerp deze "wapens" te laten hebben en meer in staat te zijn emotionele uitdagingen aan te gaan door hun energie, gedachten en emoties te beheersen voordat traumatische herinneringen of situaties worden blootgesteld zelfs elke dag.

 

b. De patiënt leer en oefen verschillende varianten van bilaterale stimulatie, het is meestal visueel, maar het kan ook auditief of tactiel zijn, en ze zijn samengesteld uit sets van: horizontale oogbewegingen, "tikken", bilaterale auditieve stimulatie, om een ​​paar modaliteiten te noemen.

3Evaluatie van de primaire aspecten van geheugenDe focus wordt gelegd op een conflicterend geheugen om fysieke sensaties, emoties en gerelateerde gedachten te identificeren associëren met enige positieve cognitie (cognitieve herverdeling). De patiënt beoordeelt het niveau van subjectief ongemak door de Subjectieve storing eenheid schaal (LDS), is een test die deel uitmaakt van de uitgebreide behandeling, omdat het op verschillende momenten in het therapeutische proces wordt gebruikt, omdat het de correlatie met autonome fysiologische angstmetingen bij de patiënt voor en na de behandeling en meet het niveau van angst dat subjectief wordt ervaren.
4Desensibilisatie van het geheugenOm te gaan het niveau van verandering van subjectief ongemak wijzigen, wordt de patiënt gevraagd om:waarnemer"Roep de herinneringen op van pijn of die emotioneel lijden of zelfs fysiek ongemak veroorzaken, om die herinneringen of specifieke sensopercepties te behandelen wordt de neuro-emotionele integratie van beide hersenhelften gestimuleerd door oculaire bewegingen die de patiënt in sets uitvoert, lijkend op die van de droom diepe of REM-fase, andere manieren van bilaterale stimulatie kunnen worden gebruikt. De Subjective Disturbance Unit Scale (LDS) wordt opnieuw toegepast om angstniveaus te beoordelen en de voortgang te kwantificeren.
5Positieve cognitiefaciliteitHet conflicterende geheugen wordt gekoppeld aan een paradigma of positief denken en een andere bilaterale stimulatieset wordt opnieuw uitgevoerd.
6Body mappingOver het algemeen wordt de persoon door geleide meditaties of ontspanning geleid naar een staat van grotere vrede en stilte, waar hij opnieuw wordt aangespoord om "waarnemer" zijn van je lichaam en van de gewaarwordingen die het waarneemt, in het geval van het manifesteren van ongemak op fysiek of emotioneel niveau, wordt een andere set van bilaterale stimulatie toegepast om de rusteloosheid te verminderen.
7AfsluitfaseDe therapeut geeft de patiënt enkele aanbevelingen met betrekking tot de mogelijke veranderingen die hij mogelijk ervaart, en hij wordt eraan herinnerd kan de geleerde coping-strategieën gebruiken voor enkele specifieke situaties of reacties die op elk niveau enig ongemak veroorzaken.
8herwaarderingDe therapeut evalueert de mate van angst en ongemak die de patiënt ervaart, in verschillende fasen om het blootstellingsniveau aan te passen aan het oproepen van conflicterende herinneringen en om zowel de blootstellingstijd als het type bilaterale stimulatiemodaliteit te bepalen. In deze specifieke fase beoordeelt de therapeut het vermogen om te gaan met stimuli die ongemak bij de patiënt veroorzaakten na het voltooien van hun behandeling.

Links

 1. //www.passeportsante.net/fr/Therapies/Guide/Fiche.aspx?doc=emdr_th
 2. //www.elsevier.es/es-revista-revista-psiquiatria-salud-mental-286-avance-resumen-25-anos-eye-movement-desensitization-S1888989116000197
 3. //dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0103676

Referenties

Pitman, R.K., Orr, S.P., Altman, B., Longpre, R.E., Poire, R.E., Macklin, M.L. (1996). Emotionele verwerking tijdens desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen. Therapie van Vietnam-veteranen met chronische posttraumatische stressstoornis. Compehesive Psychiatry

Shapiro F. (1995). Desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen: basisprincipes, protocollen en procedures. New York: Guilford

Spitzer, R.L., Williams, J.B.W. en Gibbon, M. (1987). Gestructureerd klinisch interview voorDSM-IIIR (SCID). New York: Biomedical Res. Dept., NY State Psychiatr. Inst.

Tolin, D.F., Montgomery, R.W., Kleinknecht, R.A., Lohr, J.M. (1996). Een evaluatie van desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen (EMDR). Innovaties inKlinische praktijk, 14, 423-37

Tarquinio, C., Houbre, B., Fayard, A., & Tarquinio, P. (2009). Toepassing van de EMDR au deuil traumatique après une collision de train. L'Evolution psychiatrique, 567-580.

Iberoamerican Journal of Psychotraumatology and Dissociation. Vol. 6. Num. 2, 2014. ISSN: 2007-8544

Gerelateerde testen
 • Depressie test
 • Goldberg-depressietest
 • Zelfkennis test
 • Hoe zien anderen jou?
 • Gevoeligheidstest (PAS)
 • Karaktertest