Artikelen

Veerkracht: ga terug naar uw natuurlijke staat

Veerkracht: ga terug naar uw natuurlijke staat

veerkracht

Velen van jullie zullen zich afvragen wat veerkracht is. Dit concept is een term die is afgeleid van het Latijn (van het werkwoord resilio, resilire: "terugspringen, stuiteren"). Veerkracht betekent eigenlijk het teruggeven van onze vorige staat, onze 'natuurlijke' staat om het op de een of andere manier te stellen, vooral na een kritieke of ongebruikelijke situatie. Het is het vermogen dat we hebben om tegenslag te overwinnen door een staat van persoonlijk evenwicht te versterken en te bereiken.

inhoud

 • 1 Wat is veerkracht?
 • 2 Hoe veerkracht te ontwikkelen
 • 3 Persoonlijke kwaliteiten voor optimale veerkracht
 • 4 Hoe onze veerkracht te ontwikkelen

Wat is veerkracht?

In de psychologie komt veerkracht overeen met het vermogen dat we hebben om onze eigen problemen onder ogen te zien

... obstakels overwinnen en niet toegeven aan druk, ongeacht de situatie. Het is de kwaliteit die we laten zien om periodes van emotionele pijn en trauma te overwinnen. De betekenis ervan lijkt erg op de term 'standvastigheid'. De theorie vertelt ons ook dat veerkracht het vermogen van het individu is om een ​​beslissing te nemen in tijden van crisis, zelfs bang voor het effect dat een dergelijke beslissing voor ons kan hebben. Met deze capaciteit laat de persoon zien of hij wel of niet kan omgaan met een druksituatie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat veerkracht gebruikelijk is, het is geen buitengewone eigenschap bij mensen. Mensen tonen meestal voldoende veerkracht om de wisselvalligheden van het leven onder ogen te zien.

Iemand met veerkracht betekent niet dat we geen moeilijkheden of angsten ervaren. Emotionele pijn en verdriet zijn normaal (en zelfs adaptief) bij mensen die in hun leven grote tegenslagen of trauma's hebben gehad. De weg naar veerkracht is waarschijnlijk vol obstakels die onze emotionele toestand beïnvloeden.

Aan de andere kant is veerkracht geen eigenschap die statisch is, omdat het gedragingen, gedachten en acties omvat die kunnen worden geleerd en ontwikkeld als elke andere capaciteit.

Hoe veerkracht te ontwikkelen

Gebleken is dat een van de belangrijkste factoren bij veerkracht het hebben van liefdesrelaties en steun binnen en buiten het gezin. Dergelijke relaties, die liefde en veiligheid bieden, dragen bij aan het bevestigen van de veerkracht van de persoon. Hoewel er een combinatie van factoren is die bijdragen aan de effectieve ontwikkeling ervan:

 • De mogelijkheid om realistische plannen te maken en de nodige stappen te volgen om ze uit te voeren.
 • Een positieve visie op onszelf, vertrouwen in onze sterke punten en vaardigheden.
 • Werk aan communicatie- en probleemoplossende vaardigheden.
 • Het vermogen om met sterke gevoelens en impulsen om te gaan.

Dit zijn allemaal factoren waarmee mensen zelf kunnen werken of, als we niet in staat zijn, met de steun van een specialist.

Persoonlijke eigenschappen voor optimale veerkracht

Aan de andere kant hebben experts geanalyseerd wat de kwaliteiten zijn die sommige mensen in staat stellen om luchtiger uit te komen dan anderen op de moeilijkste en gecompliceerde momenten, en hebben vastgesteld dat zij de volgende zijn:

 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Als we verwachten dat alles gaat zoals we willen en vloeken als dat niet het geval is, beperkt deze houding ons als het gaat om het omgaan met de realiteit. We moeten accepteren dat dingen kunnen zijn zoals we ze verwachten, of totaal anders, en erop voorbereid zijn. Op deze manier kunnen we creatieve en innovatieve oplossingen bedenken die anders onmogelijk zouden zijn.
 • Maak geen slachtoffer van ons: Wanneer we onszelf slachtoffer maken, verliezen we de kracht die we hebben om de realiteit te veranderen. In tegenspoed is het noodzakelijk om koel te analyseren welke middelen we hebben, wat we in handen hebben om te doen of te veranderen en aan de slag te gaan.
 • Heb hoop en een positieve kijk op het leven: Wanneer we een slechte tijd doormaken, lijkt het erop dat onze toekomst automatisch zwart wordt en dat er voor de rest van ons leven niets zal veranderen. Het is belangrijk om te vertrouwen dat dingen zullen verbeteren en goed zullen uitpakken, en blijven zoeken naar de positieve aspecten die we kunnen vinden in de omstandigheden waarin we leven, hoe negatief ze ook mogen lijken.

Deze positieve visie verhindert niet dat de persoon realistisch is, omdat het niet betekent dat hij de obstakels niet meer ziet, maar dat hij zich niet alleen daarop kan concentreren.

Hoe onze veerkracht te ontwikkelen

Veerkracht betekent bovenal een open geest om beter om te gaan met moeilijke omstandigheden of traumatische gebeurtenissen.

Om dit te bereiken kunnen we de volgende tips volgen:

 • Geef ons vrijheid om sterke emoties te ervaren, maar herkennen wanneer we ze moeten vermijden om effectief te blijven functioneren.
 • Gooi de handdoek niet in de ring: ga je gang en handel om onze problemen aan te pakken en de eisen van het dagelijks leven onder ogen te zien.
 • soms stap terug om te rusten en vul ons opnieuw met energie.
 • Vind tijd om bij ons te zijn geliefden om uw steun en aanmoediging te ontvangen, en ook uw zorg.
 • Vertrouw anderen, maar vooral vertrouw onszelf.

Tot slot heb ik gezegd dat ik bij een bepaalde gelegenheid veerkracht heb vergeleken met een tocht stroomafwaarts maken in een vlot: in een rivier kunnen we langzaam, snel water, onverwachte bochten, ondiepe gebieden en andere vegende gebieden vinden. Net als in het leven hebben de veranderingen die we onderweg ervaren ons altijd op de een of andere manier. Maar het feit dat we langs de rivier reizen, helpt ons om het te weten en om de eerdere ervaringen die we ermee hebben gehad te onthouden. Daarom is onze reis een dagboek dat elke dag wordt geschreven, dat ons in de toekomst zal helpen om de strategieën te vinden die het beste voor ons werken wanneer de wateren witter zijn, maar ook wanneer dat niet zo is.

Doorzettingsvermogen en vertrouwen in ons vermogen om obstakels te vermijden zijn erg belangrijk. We moeten denken dat ons inzicht in het succesvol navigeren door de woeste wateren ons moed zal geven. De mensen die we vertrouwen en die ons tijdens de reis vergezellen, kunnen ons helpen de stroomversnellingen, stromingen en andere moeilijkheden van de rivier het hoofd te bieden.

We kunnen ook van het vlot afstappen en van tijd tot tijd op de rivieroever rusten. Om onze reis van het leven voort te zetten, moeten we echter weer op het vlot stappen en doorgaan ...

Video: Voor- en na beelden van een live demonstratie van een liquid facelift met hyaluronzuur (Augustus 2020).