Informatie

Thermische stress, waar gaat het over?

Thermische stress, waar gaat het over?

Thermische stress is een concept dat we zelden horen, maar het bestaat en kan ons meer beïnvloeden dan het lijkt. Stel je voor dat we wandelen op klaarlichte dag en onder vrij hoge hitte. Onze excursie is door de bergen en het is zomer. We zweten veel. We beginnen ons slecht te voelen, we voelen ons misselijk en duizelig. Er is zelfs een punt waarop we stoppen met zweten en de huid heet is. Hoogstwaarschijnlijk worden we het slachtoffer van thermische stress.

In het hele artikel weet je wat thermische stress is en wat het is. We zullen de factoren kennen die het bepalen en factoren die een overbelasting beïnvloeden. Tegelijkertijd zullen we ingaan op de invloed van bepaalde individuele factoren en ten slotte zullen we zien wat de gevolgen van dit soort stress kunnen zijn. Laten we beginnen!

inhoud

 • 1 thermische spanning
 • 2 Individuele factoren die thermische stress beïnvloeden
 • 3 Gezondheidseffecten van blootstelling aan hitte
 • 4 Laatste reflectie

Thermische stress

Zoals beschreven door Eugenia Monroy en Pablo Luna (2011) van het National Institute of Safety and Health at Work, "De thermische stress komt overeen met de netto warmtebelasting waaraan werknemers worden blootgesteld en die het gevolg is van de gecombineerde bijdrage van de omgevingscondities van de plaats waar ze werken, de fysieke activiteit die ze uitvoeren en de kenmerken van de kleding die ze dragen".

De auteurs wijzen erop "thermische overbelasting is de fysiologische reactie van het menselijk lichaam op thermische stress en komt overeen met de kosten voor het menselijk lichaam van de noodzakelijke aanpassing om de interne temperatuur in het juiste bereik te houden ". In het geval van thermische stress in plaats van een verandering op mentaal niveau teweeg te brengen - wat ook - is er een verandering op fysiek niveau.

Factoren die potentiële thermische stress bepalen

 • Relatieve luchtvochtigheid
 • Lucht temperatuur
 • Straling.
 • Lucht snelheid
 • Soort kleding
 • Metabole activiteit

Parameters waarmee thermische overbelasting kan worden geregeld en bepaald

 • Lichaamstemperatuur
 • Hartslag
 • Zweten tarief

Ondanks het bestaan ​​van een reeks variabelen die het mogelijk maken om zowel thermische stress als thermische overbelasting te kennen, is het moeilijk om te weten of iemand door dit soort stress kan worden beïnvloed. Externe variabelen en het verschil tussen individuen maken het moeilijk om thermische stress te voorspellen.

Individuele factoren die thermische stress beïnvloeden

Monroy en Luna (2011) vermelden een reeks individuele factoren die thermische stress beïnvloeden.

Leeftijd

Oudere mensen hebben meer kans op complicaties van de perifere circulatiecontrole of minder vermogen om hydratatie te handhaven. Op deze manier zijn ze kwetsbaarder voor thermische stress.

Zwaarlijvigheid

Overgewicht bevordert thermische stress geproduceerd door de thermische isolatie van het lichaam. Mogelijke cardiovasculaire tekorten en lage lichamelijke conditie beïnvloeden ook. Toch kan elke persoon een ander geval aannemen.

Hydratatie

Tijdens thermische stress treedt het verlies van water op door zweet, dus drinkwater is de belangrijkste manier om te rehydrateren. Om dit te doen, is het goed om van tijd tot tijd te drinken, omdat in veel gevallen het gevoel van dorst niet altijd gelijk is aan de verloren hoeveelheid water.

Medicijnen en alcoholische dranken

In verband met medicijnen speciale aandacht moet worden besteed aan personen die anticholinerge zijn omdat ze zweet kunnen remmen. ook sedativa kunnen het gevoel van dorst beïnvloeden. Perifere circulatie is een belangrijk aspect bij thermoregulatie, dus we moeten controleren of de medicijnen die we nemen invloed kunnen hebben.

Alcohol, zelfs in lage doses, vermindert de thermoregulatiecapaciteit (inclusief vasomotorische reflexen en zweten) en verhoogt de kans op een spanningsval. Aldus beïnvloedt alcohol de reactie van het lichaam in relatie tot thermische stress en veroorzaakt het perifere vaatverwijding en diurese.

Geslacht

Geslacht is niet iets dat nog steeds heel duidelijk is over hoe het kan beïnvloeden. Het hangt veel af van de fysieke conditie van elke persoon in plaats van het geslacht zelf. Aan de andere kant wijzen de auteurs erop dat er studies zijn die dat verzekeren een interne temperatuur van 38 graden kan tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken. Evenals risico op misvorming bij de foetus tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is de temperatuur van de moeder gedurende een lange periode hoger dan 39 graden.

Acclimatisatie

Het is een proces dat tussen de 7 en 14 dagen kan duren. Het lichaam past zich beetje bij beetje aan om in warme omstandigheden te werken. Acclimatisatie vindt plaats onder bepaalde omstandigheden, dus als ze veranderen, is acclimatisatie in gevaar. Zoals Monroy en Luna aangeven, "De voordelen bestaan ​​uit het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van warmteverdeling en -verlies, het verbeteren van het comfort bij blootstelling aan hoge temperaturen en het voorkomen of belemmeren van het optreden van thermische overbelasting".

Gezondheidseffecten van blootstelling aan hitte

Uitdroging en verlies van elektrolyten

Wanneer we continu worden blootgesteld aan hitte, het lichaam begint water en elektrolyten te verliezen door zweet. Hiervoor is de beste indicator van uitdroging niet dorst, maar spierkrampen en gastro-intestinale problemen.

Warmte syncope

Warmtesyncope kan produceren bewustzijnsverlies of flauwvallen. Over het algemeen is dit te wijten aan het gebrek aan acclimatisatie.

Warmte-uitputting

De belangrijkste oorzaak is uitdroging en meestal waargenomen door het verlies van werkcapaciteit, worden motorische vaardigheden traag, vermoeidheid, misselijkheid, enz.

Hitteberoerte

De omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de thermoregulatie niet voldoende is om de hitte te bestrijden. Het lichaam heeft de meeste van zijn verdedigingen gelanceerd om hyperthermie te bestrijden, maar het is niet genoeg. De interne temperatuur stijgt boven 40,5 graden, de huid verwarmt en droogt omdat er geen zweten meer is. Medische hulp en ziekenhuisopname is vereist. De gevolgen kunnen meerdere dagen worden gehandhaafd.

Laatste reflectie

Ongetwijfeld is de zomer een tijd om te genieten van het strand en buitenactiviteiten, maar we moeten voorzichtig zijn. Vooral wanneer oefeningen of werk gedurende lange tijd onder hoge temperaturen worden uitgevoerd. Bescherm uzelf tijdens de uren van maximale temperatuur en word goed gehydrateerd, het is van essentieel belang om tegen thermische stress te vechten.

Bibliografie

Monroy, E. en Luna, Pablo. (2011). Thermische stress en thermische overbelasting: risicobeoordeling (I). Nationaal instituut voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Video: QUOON - WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FOTOVOLTAÏSCHE EN THERMISCHE ZONNEPANELEN? (Augustus 2020).