Kort

Mythomanie: de pathologische leugen

Mythomanie: de pathologische leugen

de Mythomanie of fantastische pseudologie, is een psychische stoornis die ertoe leidt dat de persoon liegt en de realiteit dwangmatig vervormt, tot het punt dat hij zijn eigen leugens gelooft. In de meeste gevallen wordt het aangetroffen bij mensen met een laag zelfbeeld die de aandacht van anderen zoeken.

inhoud

  • 1 Wat is mythomanie
  • 2 Mythomanie en hersenaandoeningen
  • 3 Kenmerken van fantastische pseudologie
  • 4 Beroemde gevallen van pathologische leugen
  • 5 De ontdekking van de leugen

Wat is mythomanie?

De mythomanie werd voor het eerst beschreven in 1891 door de Zwitser Anton Delbrück. De pathologische leugen is de voortdurende vervalsing van de werkelijkheid, deze vervalsing of vervorming van de werkelijkheid is meestal aanzienlijk en tegelijkertijd zeer gecompliceerd en kan zich jaren of zelfs een heel leven manifesteren. De pathologische leugenaar kan zich ervan bewust zijn dat hij liegt, of in plaats daarvan geloven dat hij de waarheid vertelt. Vaak liegt de persoon om zijn leven spannender te maken, terwijl hij echt denkt dat zijn leven onaangenaam of saai is.

De leugen is een dagelijks gedrag in de mens en is in sommige gevallen nog steeds een nuttige bron, hetzij om hun doelen te bereiken of om sociaal beter te passen. Een leugen is een uitspraak waarvan de leugen alleen weet wie het zegt en het is een poging om een ​​vooraf bepaald doel te bereiken.

Mythomanie en hersenaandoeningen

Mythomanie is een pathologisch beeld waar de continue fabricage van onevenredige leugens een complexe georganiseerde misleiding kan worden, en die, in tegenstelling tot gewone leugens, voortkomt uit pathologische motivaties en psychopathologische mechanismen.

Hoewel er weinig geschriften zijn over pathologische leugens, vond in één onderzoek een prevalentie van bijna 1 op 1.000 minderjarigen en 1 op 10 op volwassen leeftijd. Dat is beschreven in 40% van de gevallen is er een eerdere wijziging van het centrale zenuwstelsel: traumatische geschiedenis, infecties, epilepsie of pathologische bevindingen in het EEG.

Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde mensen een "aanleg om te liegen" hebben. Een uitgevoerde studie constateerde een hoger aandeel prefrontale witte stof bij mensen die dwangmatig liegen. De aanwezigheid van een rechter hemodynamische disfunctie werd ook waargenomen. Al deze bevindingen suggereren dat fysiologie een rol kan spelen bij het ontstaan ​​ervan. Evenzo is dit pathologische proces volgens verschillende auteurs toegeschreven aan psychopathische factoren, zoals borderline, narcistische of histrionische persoonlijkheidsstoornissen.

Fantastische pseudologie-functies

Dit is een aandoening die nog steeds schadelijke gevolgen heeft. In de samenleving verliest een mythomaniac al zijn geloofwaardigheid en wordt hij beschouwd als een "hoeveel verhalen", op intieme niveaus worden ze gezien als mensen die niet betrouwbaar zijn, en vrienden neigen ertoe om van hen weg te gaan en uiteindelijk geïsoleerd te raken van groep.

De symptomen worden gekenmerkt door:

  • De verhalen die ze vertellen zijn niet helemaal onwaarschijnlijk, ze hebben vaak een glimp van de waarheid en zijn zeer goed geformuleerd (dit kan zijn omdat de mythomane goed nadenkt over alle kansen om de vragen van zijn gesprekspartners te beantwoorden). De verhalen zijn geen waanvoorstellingen of een manifestatie van psychose: indien ingedrukt, kan de persoon toegeven dat wat telt niet waar is, hoewel met tegenzin en in meer hardnekkige gevallen het individu de waarheid niet zal toegeven, meestal anders wordt het gesprek met fysieke complimenten of andere gerelateerde onderwerpen die een grotere waarheid bevatten.
  • De neiging om te liegen is blijvend, het wordt niet veroorzaakt door een onmiddellijke situatie of door sociale druk, maar het is een kenmerk van de gestoorde persoonlijkheid.
  • de ultieme reden voor zijn leugens is intern, niet extern.
  • De verhalen verteld hebben de neiging u gunstig te presenteren. De persoon kan zichzelf bijvoorbeeld presenteren als iemand die ongelooflijk dapper, genereus, wijs is ...

Mythomanie kan ook worden gepresenteerd als Fook herinneringen, waar de leugenaar echt gelooft dat de fictieve gebeurtenissen waar zijn, zonder zich ervan bewust te zijn dat deze gebeurtenissen fantasieën van zijn geest zijn die nooit hebben plaatsgevonden.

Beroemde gevallen van pathologische leugen

De overleden schrijver en journalist José Saramago, die in 1998 de Nobelprijs voor literatuur kreeg, zei ooit: "De mensheid weerspiegelt dat het verschillende leeftijden heeft doorlopen: het stenen tijdperk, het bronzen tijdperk enzovoort tot vandaag, het tijdperk van liegen. Het is alsof de leugen een gewoonte was geworden, een gewoonte, zou ik bijna durven zeggen, een cultuur".

Mythomanie is een probleem dat meestal voorkomt mensen met een laag zelfbeeld, die liegen om zich belangrijk te voelen en omdat ze niet in staat zijn om goed met andere mensen te communiceren. Met deze strategie kunnen ze de aandacht trekken, terwijl ze vermakelijke verhalen en anekdotes overdrijven of verzinnen.

De zaak van Enric Marco

Een voorbeeld hiervan is dat van Enric Marco, een Spanjaard die 30 jaar van zijn leven doorbracht met de mededeling dat hij door de nazi's was opgesloten in het concentratiekamp in Flossenbürg (Duitsland). Dat was het ook Voorzitter van de Amical Association of Mauthausen, waardoor de Spanjaarden naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Hij ontving zelfs de Sant Jordi Cross-prijs in 2001, die werd toegekend in erkenning van zijn lange sociale en politieke strijd.

Later legde Enric Marco uit dat de leugen begon in 1978, en dat deze voortduurde omdat het leek dat mensen meer aandacht schonken, waardoor hij het lijden van de vele mensen die naar concentratiekampen gingen, kon benadrukken. "Ik loog niet om slechte redenen"legde hij uit.

Het geval van Heather Mills

Er is ook een geval van mythomanie in de entertainmentwereld: Heather Mills, het model en de actrice die beroemd werd na haar huwelijk met voormalige Beatle Paul McCartney. Haar verlangen om publieke aandacht te trekken bracht haar ertoe over de details van haar leven te praten die verre van waar waren.

Mills zei in een interview dat ze op 14-jarige leeftijd van huis wegliep om op straat te wonen, maar schoolgegevens bevestigen dat ze lessen volgde. Ze zei dat ze in een circus werkte om paarden schoon te maken, terwijl de waarheid was dat ze vroeger met haar vriend ging die in het weekend in een rondreizend circus werkte. Als dit niet genoeg was, wordt er gezegd dat een van zijn ex-vriendjes een geheime dienstagent was, terwijl hij er echt een wilde zijn, maar dat nooit was.

De ontdekking van de leugen

Paul Ekman, een prestigieuze Amerikaanse psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in de studie van emoties en hun verband met gezichtsuitdrukkingen, en auteur van een boek met de titel 'Telling Lies', zegt dat het opsporen van leugens niet iets eenvoudigs is.

"Het detecteren van leugens is niet eenvoudig. Een van de problemen is de enorme hoeveelheid informatie - er zijn te veel dingen om tegelijkertijd te overwegen, te veel informatiebronnen - dat wil zeggen, pauzes, geluiden, uitdrukkingen, bewegingen van hoofd, gebaren, ademhalen, blozen, zweten ... "zegt Ekman in zijn boek.

In ieder geval mythomanie is geen ziekte op zichzelf, maar vertegenwoordigt een reeks symptomen die zich kunnen voordoen bij verschillende psychische aandoeningen, met name in persoonlijkheidsstoornissen.

Video: SADB SPb - Pathological Lying (Augustus 2020).