Artikelen

Hoe weet je of je last hebt van neurose?

Hoe weet je of je last hebt van neurose?

Er is de afgelopen eeuw veel gezegd over de neurose. Velen waagden het om dit label "kleermakersdoos" te beschrijven waarin ze aandoeningen hebben gekregen die weinig of niets met het oorspronkelijke construct te maken hebben.

Het doel van dit artikel is het concept van neurose te benaderen, het te beschrijven volgens de huidige taxonomieën en u de precieze sleutels te geven om te leren detecteren wanneer een persoon neurotisch is, evenals de belangrijkste aandoeningen waaraan hij lijdt.

Nieuwe gegevens over de kenmerken van neurose

de neurose Het verwijst naar een buitenbeentje levensstijl gekenmerkt door:

 1. Een neurotische kern gevormd door een foutieve evaluatie van de werkelijkheid in bedreigende termen voor het ego en, als gevolg daarvan, een neiging om stress en angst te vermijden in plaats van het hoofd te bieden via een reeks afweermechanismen
 2. Een neurotische paradox, verwees naar de neiging om deze levensstijl te behouden ondanks zijn onaangepaste en autoderrotistische aard.

De neurotische kern is een circulair proces waarin het individu zich niet in staat voelt, evalueert dagelijkse problemen als iets bedreigend en probeert de angst onder ogen te zien met vermijding en andere verdedigingen. Het eindresultaat is een autoderrostista-levensstijl die persoonlijke ontwikkeling en geluk blokkeert. We kunnen drie facetten observeren in dit conglomeraat:

 1. Gevoelens van invaliditeit, onveiligheid en, als gevolg daarvan, angst; zelfs in het licht van succes, uit angst dat "het ware gebrek aan vaardigheden" wordt blootgelegd (soort van het minderwaardigheidscomplex van Adler).
 2. Vermijden in plaats van omgaan, in een levensstijl die wordt gekenmerkt door afweer en vermijding.
 3. Autoderrotista-gedrag en persoonlijke ontwikkelingsblokkade die ook rigiditeit, egocentrisme, geen zorg voor anderen kunnen veroorzaken (vanwege hun problemen geven ze eigenlijk om zichzelf), interferentie in interpersoonlijke relaties, ongeluk, etc.

Ondanks hun inefficiëntie, blijven neurotica in deze levensstijl bestaan, ze gebruiken het op een vooraf vastgestelde manier om hun leven onder ogen te zien, dit is het neurotische paradox.

De neurotische paradox

De verklaring van de neurotische paradox kan erin liggen

 1. De onmiddellijke verlichting op korte termijn van nood dat wordt tijdelijk verkregen door vermijding
 2. Ongepaste perceptie en gaat verder dat bepaalde levenssituaties bedreigend zijn.

Het individu vermijdt altijd, waardoor het onderwerp niet kan ontdekken welke van deze situaties echt bedreigend zijn en welke hij aankan.

Kenmerken van de neurotica aangegeven door verschillende auteurs zijn de weinig zelfvertrouwen (slecht zelfrespect en zelfeffectiviteit), slechte wilskracht, hoge energiespanning, neiging tot schuldgevoel, starheid, ongeluk, onzekerheid, gemakkelijke vermoeidheid.

Meest voorkomende klachten van mensen die lijden aan neurose

Als we een factoranalyse uitvoeren van de klachten die neurotische patiënten vaak hebben vijf groepen symptomen verschijnen:

 1. somatizations. Symptomen van een organisch type: pijn, anesthesie, gevoelens van warmte of koude, knobbels in de keel, zweten, enz.
 2. angst: angst, nervositeit, spanning, angst, etc.
 3. depressie: gedachten over zelfmoord, verdriet, verlies van interesse, hopeloosheid, huilen, enz.
 4. Interpersoonlijke gevoeligheid: gemakkelijk boos of geïrriteerd te raken, gevoelens van misverstand, wantrouwen, etc.
 5. Obsessief-compulsieve: repetitieve beoordeling, perfectionisme, traagheid, besluiteloosheid, etc.

Het algemene neurotische syndroom

Neurosen zijn kleine aandoeningen waarbij het realiteitsoordeel niet verloren gaatZe hebben een sterk dimensionaal karakter (we kunnen ons allemaal in een continuüm van neuroticisme plaatsen) en hun kliniek is begrijpelijk, in de zin dat neurotische symptomen zijn gerelateerd aan ervaringen die we allemaal ooit hebben meegemaakt.

Ten slotte, hoewel in de psychopathologische classificaties en in het huidige onderzoek de neiging is om maximaal te specificeren, blijven sommige auteurs nadenken over het bestaan ​​en het klinische nut van een algemeen neurotisch syndroom. Ze zijn gebaseerd op gegevens zoals:

 1. Hoge comorbiditeit van de symptomen en tussen de verschillende neurotische aandoeningen.
 2. de slechte diagnostische stabiliteit, die in de loop van de tijd vaak verandert.
 3. De reactie op de behandeling Het is vergelijkbaar tussen verschillende diagnostische categorieën, waaronder verschillende takken (angst-depressie).

Dit algemene neurotische syndroom wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van gelijktijdige symptomen van angst en depressie. Bovendien wordt het vaak geassocieerd met een onderliggende persoonlijkheidsstoornis (geremd, afhankelijk).

Dit syndroom kan goed worden toegepast op klinische ervaringen, waar de patiënt heeft meestal geen stabiele en specifieke symptomatologie van een specifieke aandoening, maar een conglomeraat is algemene "neurotische" symptomen. In lijn met deze ideeën heeft de ICD-10 van de WHO de classificatiecategorie 'Gemengde angst-depressieve stoornis”.

Referenties

 • Baravalle, G., Vaccarezza, L. E., Ferrer, N., & Jorge, C. H. (1997).Manias, twijfels en rituelen: psychoanalytische theorie en kliniek van obsessieve neurose (Nr. 159.964. 2: 616.85). Polity Press.
 • Espí, J. G. B. (2000). Postmoderne neurose: een voorbeeld van psychoculturele analyse.Jaarboek van de psychologie / The UB Journal of psychology31(4), 163-184.
 • López-Ibor, J. J. (1966).Neurosen als stemmingsziekten. Gredos.
 • Naranjo, C. (2008).Karakter en neurose. Een integrale visie. JC Sáez Editor.

Video: Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde (Juli- 2020).