In detail

Fobie om in het openbaar te spreken: nuttige tips om u te helpen

Fobie om in het openbaar te spreken: nuttige tips om u te helpen

de fobie om in het openbaar te spreken Het is een zeer pijnlijke en invaliderende psychische aandoening, die het sociale leven van een persoon aanzienlijk beïnvloedt. Het voorkomt niet alleen dat een persoon zich uit in het gezelschap van een menigte, maar het kan ook de manier beïnvloeden waarop deze persoon zich verhoudt tot anderen. In de meest extreme gevallen kan er sprake zijn van sociale terugtrekking of direct isolement.

Als dit echter uw geval is, vertel u dan dat het geen uniek geval is. Gelukkig, de wetenschap heeft zowel de oorzaken als mogelijke manieren onderzocht om de fobie van spreken in het openbaar te behandelen. Een hoog percentage van deze mensen heeft hun leven aanzienlijk verbeterd door zichzelf in handen te geven van gedragstherapeuten en / of cognitieve gedragspsychologen.

Het doel van dit artikel is om dit fenomeen beter te karakteriseren, te praten over de meest waarschijnlijke oorzaken van het optreden, evenals enkele tips om dit probleem aan te pakken. Oké nu ons advies is om u in handen te geven van een psycholoog die gespecialiseerd is in angst en fobieën, gedrags- of cognitief-geleidend, omdat dit de meest effectieve behandelingen zijn, zoals opgemerkt door de wetenschap.

Fobie om in het openbaar te spreken: hoofdkenmerken

De angst voor spreken in het openbaar is meestal een veel voorkomende ervaring. Er is niets om je zorgen over te maken. Er zijn echter graden in angst die een persoon kan ervaren. Zoals deze we vinden van een milde angst en nervositeit tot een beangstigende ervaring en zelfs verlammend.

Een van de meest voorkomende symptomen van mensen die lijden aan fobie om in het openbaar te spreken Ze zijn meestal:

 • Angst, angst
 • tachycardie
 • Geagiteerde ademhaling en kortademigheid
 • zweten
 • tremoren
 • Mentale blokkades en gevoel van "leeggaan"
 • Catastrofale gedachten
 • negativiteit
 • Trend naar sociale vermijding
 • Gevoelens van handicap, hulpeloosheid, teleurstelling met zichzelf
 • Enz.

Oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de fobie in het openbaar spreekt

 • Trauma's of slechte ervaringen in het verleden. Bijvoorbeeld door enige publieke vernedering geleden te hebben, of eerdere fouten gemaakt te hebben in andere toespraken
 • Kritieke overgevoeligheid. Bijvoorbeeld een overdreven angst om te worden beoordeeld of bekritiseerd. Sommige mensen voelen zich erg onzeker in het gezicht van kritiek, omdat ze denken dat het een persoonlijke aanval is of dat ze hun zwakheden kunnen onthullen
 • Temperamentvolle verlegenheid. Een zeer verlegen persoon zal wantrouwend zijn om zichzelf bloot te stellen uit angst om geobserveerd te worden.
 • Obsessie en perfectionisme. Bij veel gelegenheden hebben mensen het idee dat "ze iets perfects doen of niet." Ten eerste is het perfecte de vijand van het goede. Ten tweede is iets imperfects beter dan te doen. Eindelijk is het perfecte onbereikbaar. Daarom is het beter om verwachtingen aan te passen.
 • Gebrek aan communicatieve vaardigheden. Niemand werd geboren wetende hoe te communiceren. Gelukkig kan dit vermogen worden verbeterd.

Handige tips die u kunnen helpen om uw fobie in het openbaar te laten spreken

Zonder afbreuk te doen aan professionele hulp die we aanbevelen als u het probleem niet op uw eigen manier kunt oplossen, wij bieden u enkele tips Zij kunnen u helpen.

Oefen buikademhalingsoefeningen

Diepe buikademhaling helpt je niet alleen om je lichaam beter te oxygeneren, Het verlaagt je hartslag en de frequentie van je pulsaties, waardoor je je rustiger of kalmer voelt.

Doe ontspanning en zelfhypnose technieken

Ontspanningsoefeningen kunnen zeer effectief zijn tegen fobie om in het openbaar te spreken. Raadpleeg uw psycholoog of psycholoog over ontspanningsoefeningen en hoe u ze kunt leren doen. Het is heel simpel.

Aan de andere kant kan hypnotherapie u helpen om fobische en angstige symptomen te beheersen en negatieve gedachten te bestrijden. Dit soort therapieën gaan echter meestal langer mee, vergeleken met gedragstherapie. Het draait allemaal om uw tijd, middelen en beschikking.

Beheers je negatieve gedachten

Je wint niets door in je geest op onaangename ervaringen te anticiperen die je in werkelijkheid niet weet of ze zullen gebeuren of niet. Waar ben je echt bang voor, de concrete situatie of je gedachten over die situatie?

Het bevordert het verschijnen van positieve gedachten

Stel je voor dat je slaagtProbeer, door het goed te doen, prettige ervaringen te onthouden, situaties waarin je iets belangrijks hebt of een probleem hebt doorstaan. Het is bewezen dat de kwaliteit van gedachten uw emotionele welzijn beïnvloedt. Je kunt beginnen te veranderen wat je vandaag voelt als je de manier waarop je denkt verandert.

Word georganiseerd

Dit is plan het onderwerp waarover je gaat praten goed. Maak contouren, conceptkaarten, bereid een goede presentatie voor. Onderzoek en genereert toegevoegde waarde Over de informatie die u gaat geven.

Focus op je materiaal en je presentatie, in plaats van op het publiek. Oefen je spraak. Je kunt jezelf opnemen en jezelf visualiseren om je sterke en zwakke punten op te schrijven. We moeten ook niet bang zijn voor de stiltes of de spraak verliezen. Over het algemeen zijn we strenger voor onszelf dan anderen voor ons zijn.

Tot slot De fobie van spreken in het openbaar is een complex probleem, maar wordt tegenwoordig op grote schaal overwonnen. We raden u aan uzelf in handen te geven van deskundige psychologen als uw probleem echt wordt uitgeschakeld. Gelukkig, Er zijn zeer effectieve behandelingen van relatief korte duur, zoals gedragstherapie. De oplossing is binnen handbereik.

Referenties

 • Arbona, C. B., García-Palacios, A., & Baños, R. M. (2007).Virtual reality en psychologische behandelingen. Medisch publiceren
 • Bonet, J. I. C. (2001). Effectieve psychologische behandelingen voor specifieke fobieën.Psicothema13(3), 447-452.
 • Botella, C., Quero, S., Serrano, B., Baños, R. M., & García-Palacios, A. (2009). Vooruitgang in psychologische behandelingen: het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën.Jaarboek van de psychologie40(2), 155-170.
 • Gil, P. J. M., Carrillo, F. X. M., & Meca, J. S. (2000). Werkzaamheid van cognitieve gedragsbehandelingen voor sociale fobie: een meta-analytische beoordeling.Psicothema12(3), 346-352.
 • Labrador, F. J., Vallejo, M. Á., Matellanes, M., Echeburúa, E., Bados, A., & Fernández-Montalvo, J. (2003). De effectiviteit van psychologische behandelingen.Infocop, nr. 84, 2003.
 • López, G. C., Arbona, C. B., Castellano, S. Q., de la Rosa Gómez, A., & Rivera, R. M. B. (2014). Telepsychologie programma voor de behandeling van fobie om in het openbaar te spreken in de Mexicaanse bevolking.Ibero-Amerikaanse psychologie22(1), 45-54.
 • Maciá Antón, D., & García López, L. J. (1995). Sociale fobie: groepsbehandeling van de angst om in het openbaar over vier onderwerpen te spreken via een ontwerp n = 1.Annals of psychology.
 • Olivares, J., & López, L. J. G. (2002). Lange termijn resultaten van een groepsbehandeling uit angst voor spreken in het openbaar.Psicothema14(2), 405-409.
 • Pérez Álvarez, M., Fernández Hermida, J. R., Fernández Rodríguez, C., & Amigo Vázquez, I. (2018).Gids voor effectieve psychologische behandelingen II. Comercial Grupo ANAYA, SA.

Video: Wat is spreekangst, en hoe los je het op? (Juli- 2020).