Informatie

Giftige relaties: wat zijn dat? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe ze te vermijden?

Giftige relaties: wat zijn dat? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe ze te vermijden?

Je hebt vast wel gehoord van degiftige relaties, Right? Maar het is ons zelden duidelijk wat ze precies zijn, wat hun kenmerken zijn en (vooral) hoe ze te vermijden. Vandaag vertellen we je alles zodat je weet hoe je ze kunt herkennen.

inhoud

 • 1 Wat is een giftige relatie?
 • 2 Indicatieve tekenen dat u een giftige relatie heeft
 • 3 Soorten toxische relaties
 • 4 Hoe een dergelijke relatie te vermijden?

Wat is een giftige relatie?

een giftige relatie is die relatie waarin een van de twee partijen, ondanks liefhebben (of iets vergelijkbaars) met de andere persoon, het doet hem constant pijn, vanwege de ontwikkeling van bepaalde gevaarlijke dynamieken, die de lijn van psychologisch misbruik wrijven of overschrijden.

Het ergste van giftige relaties is dat de persoon die ondergedompeld is in die relatie, zich vaak niet bewust is van het feit dat hij of zij misbruikt door zijn partner. En zoals het spreekwoord zegt: liefde is blind. Liefde vertroebelt ons oordeel en we kunnen vrijwel alles vergeven.

In feite, net als bij misbruik, Het komt vaak voor dat het slachtoffer de toxische attitudes van zijn partner normaliseert. Zelfs wanneer de vrienden en familie van het slachtoffer hem waarschuwen dat wat hij verdraagt ​​niet normaal is.

Aan dit alles zou een extra punt kunnen worden toegevoegd, en dat bepaalde giftige en gevaarlijke houdingen worden geromantiseerd. In muziek kunnen we een enorm aantal nummers vinden die praten over "als ik niet bij je kan zijn, sterf ik het liefst", wat Ze lijken misschien heel mooi, maar ze verspreiden eigenlijk een heel gevaarlijke boodschap.

Daarom is het handig om de grenzen te kennen van wat romantiek en passie is en wanneer het begint het gebied van toxiciteit en misbruik te betreden.

Indicatieve tekenen dat u een giftige relatie heeft

Hier zijn enkele van de belangrijkste tekenen die u zullen helpen bepalen of u een toxische relatie hebt:

 1. Hij houdt er niet van dat je bij je vrienden bent.
 2. Houd uw uitgaven onder controle.
 3. Onderzoek uw sociale netwerken en probeer uw mobiel te controleren.
 4. Plan je leven zonder om je mening te vragen.
 5. Het eist onmiddellijke compensatie voor de gunsten die het voor u doet.
 6. Je begrijpt (soms met absolute duidelijkheid) dat je zonder hem / haar niets zou zijn.
 7. Hij berispt je of vraagt ​​je wanneer je met familie of vrienden bent en je je mening geeft over een onderwerp.
 8. Gebruik emotionele chantage vaak.
 9. Hij is extreem jaloers, tot het punt dat hij je verbiedt tijd te delen met mensen van het andere geslacht.
 10. Het is paternalistisch.
 11. Probeer de manier waarop je je kleedt te beïnvloeden.
 12. Probeer je deugden te missen.
 13. Minimaliseer en negeer de problemen die u blootstelt.
 14. Minimaliseer en negeer de interesses of ambities die u toont.
 15. Als er ruzie is, moet je altijd toegeven, omdat je anders hele dagen kunt doorbrengen zonder tegen jezelf te praten.
 16. Hij geeft jou de schuld van de problemen die hij in zijn werkzame leven heeft.
 17. Het herinnert je constant aan de fouten die je in het verleden hebt gemaakt.
 18. Hij wordt boos als je je vrienden of familie op de hoogte brengt van je problemen (vooral als ze familie van hem zijn).
 19. Vanwege het vorige punt, is het waarschijnlijk dat u uw problemen aan niemand meer vertelt.
 20. U vermijdt het bespreken van bepaalde kwesties met hem omdat u weet dat hij niet positief zal reageren.
 21. Hij eist je en behandelt je vaak op slechte manieren.
 22. Neem beslissingen die zowel op u van invloed zijn als u niet om uw mening vraagt ​​en soms zonder u hiervan op de hoogte te stellen.
 23. Je hebt seks met hem, zelfs als je er geen zin in hebt, om hem tevreden te stellen of te voorkomen dat hij boos wordt.
 24. Het zorgt ervoor dat je chanteert (of, rechtstreeks, vereist dat je) seksuele handelingen uitvoert die je niet leuk vindt.
 25. Het vergelijkt je met eerdere partners op seksueel gebied en verwijt je je gedrag.

Soorten toxische relaties

Zoals we eerder hebben gezegd, zijn er verschillende soorten toxische relaties. Elke giftige relatie heeft zijn eigen mechanismen. Hieronder laten we de meest voorkomende manieren zien:

 • controle: Een van de leden baseert hun relatie op de macht en het domein boven de andere.
 • Afhankelijkheid of co-afhankelijkheid: één of beide leden van het paar hebben de ander nodig om een ​​gevoel van welzijn te bereiken.
 • idealisering: Een of beide leden kunnen niet accepteren dat het paar of de relatie een type defect heeft.
 • liggen: Een of beide leden baseren hun relatie op misleiding, hetzij om een ​​aantrekkelijker beeld te geven of om niet in discussie te gaan.
 • liefdadigheid: Een van de leden onderhoudt de relatie alleen om te voorkomen dat de ander wordt geschaad.
 • delegatie: een van de leden geeft het gewicht van alle beslissingen in de ander, wordt geleid door het paar en neemt geen verantwoordelijkheid voor enig aspect van de relatie.
 • rancune: Een van de leden besluit de relatie met een teleurstelling (bijvoorbeeld een ontrouw) te handhaven, maar vergeeft hem daarom niet en gebruikt deze situatie om hem vaak verwijten te maken.
 • verwaarlozing: één of beide leden besteden meer aandacht aan enig ander aspect dan aan de relatie van het paar als zodanig.

Hoe een dergelijke relatie te vermijden?

Het eerste dat opvalt, is dat absoluut kunnen we allemaal giftig gedrag hebben. In feite had je jezelf zeker kunnen weerspiegelen in een van de bovenstaande punten (ongeacht of je een man of een vrouw bent).

Maak je geen zorgen Het is normaal. Niemand is perfect en we maken allemaal op een gegeven moment zulke fouten. Wanneer echter genoeg van de vorige punten vaak worden herhaald (of wanneer sommige ervan erg intens zijn), moeten we ons zorgen gaan maken.

Als u, volgens de bovenstaande lijst, denkt dat uw partner een giftige persoon is, de te volgen stappen moeten de volgende zijn:

Geef u opnieuw kracht

Het is waarschijnlijk dat de relatie die je hebt gehad je geleidelijk aan beroofd heeft van kracht en waardigheid, tot het gevoel dat je het voor alles nodig hebt. Het is belangrijk dat je jezelf geleidelijk weer machtigt om hem te kunnen weerstaan. De beste manier om dit te doen is naast punt nummer 2.

Praat met je familie en vrienden

Je familie en vrienden kunnen je helpen om je sterker te maken en bovendien kunnen ze je helpen te beoordelen of je partner echt giftig is of niet, luister naar ze.

Praat met hem / haar

Zodra u zich sterk voelt, kunt u gaan zitten en rustig praten met uw partner. Bij sommige gelegenheden leidt een dergelijk gesprek de relatie om naar een betere poort. Mis het niet om confrontaties te voorkomen, anders bent u alleen gewond. Natuurlijk, praat met respect en zoveel mogelijk gemoedsrust, het starten van een dergelijk gesprek met aanvallen en verwijten zal het je niet gemakkelijker maken. Assertiviteit is de sleutel.

Verbreek de relatie

In de meeste gevallen is het echter niet mogelijk om de manier van handelen van de ander in de relatie te veranderen, en de enige oplossing is om deze te beëindigen, omdat u zich niet beter zult voelen of iets zult veranderen door gewoon hierop te wachten gebeuren.

Zoals u ziet, degiftige relaties ze zijn koste wat kost te vermijden, omdat ze anders ons leven bitter kunnen maken. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en dat je voortaan dergelijke relaties kunt identificeren.

Video: Chemtrails: de geheime oorlog NL ondertiteld (Augustus 2020).